TRAŽIŠ? NAĐI.

U sklopu Bele nedeje održat će se Festival autohtonih hrvatskih vina LokVina

ČLANCI
3.10.2019. 8:54:29

U sklopu Bele nedeje održat će se Festival autohtonih hrvatskih vina LokVina
Prvi put, u sklopu tradicionalne trodevne manifestacije u čast mladog vina „Bela nedeja" u Kastvu će se na trgu Lokvina ispred „Hotel & Restaurant Kukuriku" održati „Festival autohtonih hrvatskih vina LokVINA" 05.-07. listopada od 12:00 do 20:00 sati, na kojem će se predstaviti 15-tak proizvođača autohtonih hrvatskih vina poput Belice, Jarbole, Žlahtine, Škrleta i sl. i proizvođači suhomesnatih proizvoda pršuta, sira i maslinovog ulja.

Ove, 2019. godine, „Bela nedeja" održava se 05., 06. i 07. listopada u poslijepodnevnim satima s bogatim programom, ponudom proizvoda te hrane i pića, nastupom poznatih estradnih imena, te okuplja mnoštvo posjetitelja iz Primorsko – goranske i okolnih županija. Procjenjuje se da „Belu nedeju", ako je lijepo, suho, sunačno vrijeme u tri dana održavanja posjeti nekoliko desetaka tisuća posjetitela.

Sam festival LokVina bit će prodajnog karaktera i otvoren u subotu od 14:00 do 20:00 te u nedjelju i ponedjeljak od 12:00 do 20:00. Ovogodišnji izlagači su ispred Udruge "Žlahtina vinogradari i proizvođači vina” – Poljoprivredna zadruga Gospoja, Kuća vina Ivan Katunar, Vinska kuća Pavlomir i Vinarija Šipun, ispred Udruge prijatel ruž, grozja i vina "Belica” – Vina Plovanić, ispred Udruge proizvođača grozja i vina "Jarbola” – OPG Ružić, ispred Proizvođačke organizacije "Škrlet” – Vinarija Florijanović i Vinarija Trdenić, Udruga vinogradara, vinara i maslinara "Sveta Lucija” iz Crikvenice, Kutjevo d.d., Vrhunska vina "Đurinski” i OPG Pršutana Antolović.

Ovogodišnji „Festival autohtonih hrvatskih vina LokVINA" svojevrsna je najava „Međunarodnog eno – gastro festivala WineRi" koji će se održati polovicom ožujka, te prvo predstavljanje branda Quarner Quality kojim će se zaštititi, odnosno brandirati autohtoni kvarnerski proizvodi, manifestacije i nematerijalna baština. Vinski kum i ovog festivala autohtonih hrvatskih vina je Časlav Matijević, finalist TV shoa MasterChef i promotor eno-gastro kulture i kulture stola. 

Drago mi je da smo okupili najznačajnije udruge vinara s Kvarnera – Belica, Jarbola, Žlahtina i Sveta Lucija te da smo dobili njihovu podršku, odnosno da se vinari s Kvarnera osjećaju organizatorima ovakvih događanjima i nositeljima novoga branda Quarner Quality. Vjerujem da je ova manifestacija, uz svesrdnu podršku Grada Kastva i Turističke zajednice Grada Kastva, te Udruge Belica kao domaćina, profesora Tomislava Pavlešića koji nam je dao podršku i savjete, ali i Primorsko – goranske županije, odnosno branda Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko – goranske Kašetice i Turističke zajednice Kvarnera, vjetar u leđa promociji, pozicioniranju i brandiranju ne samo kvarnerskih vina i Kvarnera već svih autohtonih vina Hrvatske. Osim navedenih, podršku festivalu su dali Grad Crikvenica, Hotel & Restoran Kukuriku, Jamnica d.d., Dukat d.d., Roto dinamic d.o.o., Ledeno doba d.o.o., Tent event šatori, dBoki sound, Schnaidar d.o.o., Gospodarska komora Rijeka i Obrtnička komora Primorsko – goranske županije. Manifestaciju podržavaju i uvijek prisutni vinski vitezovi Europskog vinskog viteškog reda Legat Hrvatsko primorje i Istra koji sudjeluju na svečanom otvaranju u nedjelju i Eques Vitez za Hrvatsko primorje i Istru Anton Fućak, a koji svoju domicilnu kuću Europskog reda imaju u „Kući Belice" od ove godine. Ova manifestacija zasigurno doprinosi brandiranju Kvarnera kao eno – gastro turističke destinacije, jer vino mora postati razlog dolaska turista na Kvarner. Svi smo ponosni na kvarnerske autohtone sorte, na vinare koji čuvaju te sorte i proizvode sjajna vina – rekao je organizator festivala dr.sc. Žarko Stilin. 

Na festivalu će se ponuditi i predstaviti zaštićeni „Istarski pršut" iz Tinjana, odnosno OPGa Pršutana Antolović koji će svi posjetitelji moći kušati po popularnim cijenama. Na samom trgu Lokvina će se predstaviti i DOBRO brand trajnih mesnih proizvoda od slavonske svinje koje proizvodi Žito grupa.
 
(l:fiuman.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se