TRAŽIŠ? NAĐI.

Krajem veljače kreće najam e-bicikala u Rijeci

ČLANCI
5.2.2020. 9:04:44

Krajem veljače kreće najam e-bicikala u Rijeci
Riječani će krajem veljače, za sada na četiri lokacije (Jadranski trg, Sušački most, kod Dvorane mladosti i na platou garaže Bazena Kantrida) moći koristiti e-bicikle.

Riječkim e-bicklima, naziv Ricikleta, dali su djelatnici Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem. Riječ je o spoju pridjeva riječka i bicikleta, dijalektalnog oblika imenice bicikl(a). Grafički dizajn pilona i bicikala povjeren je  dizajnerici Vesni Rožman. Nabavljeno je 28 e-bicikala, po sedam na svakoj lokaciji.

Predložen je sljedeći tarifni sustav za korištenje e-bicikala:

  • tijekom zimskog perioda korištenje je moguće od 6 do 22 h
  • u ljetnom periodu (od 15. travnja do 15. listopada) od 6 do 23 h
  • e-bicikla se može koristiti do tri sata
  • cijena sata iznosila bi 10 kn
Za korištenje e-bicikle potrebno je koristiti aplikaciju GO2BIKE. Iznajmljivanje odnosno korištenje e-bicikle opisano je u uputi za korištenje i iznajmljivanje e-bicikala na pilonima.

Ricikletu će moći koristiti svaka fizička punoljetna osoba koja je platila najam putem QRPay koda. E-bicikla može se koristiti najviše tri sata u neprekinutom vremenu, odnosno prije isteka trosatnog perioda korisnik je dužan vratiti e-biciklu na jednu od stanica sustava Ricikleta koje se nalaze kod Dvorane mladosti, kod Bazena Kantrida, na Sušačkom mostu i Jadranskom trgu.

E-bicikla će se moći koristiti unutar administrativnih granica grada Rijeke.

Sve informacije za korisnike bit će dostupne putem web stranice ricikleta.rijeka.hr koja će postati u cijelosti aktivna istovremeno s puštanjem u pogon e-bicikala.

Projekt uvođenja sustava e-bicikala pokrenut je 2017. godine prijavom Grada Rijeke na javni poziv Fonda za razvoj turističke infrastrukture Ministarstva turizma, a temeljem prethodno izrađene Studije Uvođenje sustava e-bicikala u Rijeci.

Uvođenjem sustava javnih bicikala daje se konkretan doprinos razvoju alternativnih oblika održive mobilnosti – korištenje električnih bicikala ili električnih romobila – skutera kao malih vozila za putovanja na kraćim udaljenostima, a budući da se prijevozno sredstvo koristi primjenom aplikacija, uvođenjem sustava potiče se i tzv. pametna mobilnost.

Pripreme su obuhvatile opremanje terminala (stanica) e-bicikala pilonima i stalcima za na četiri lokacije (Jadranski trg, Sušački most, kod Dvorane mladosti i na platou garaže Bazena Kantrida) te nabave samih e-bicikala. Piloni su opremljeni i fotonaponskim ćelijama kao alternativnim oblikom napajanja. Po okončanju nabave i radova u prosincu 2019. godine ostvareno je sufinanciranje od strane Ministarstva turizma u potpunom iznosu od 195.280,00 kn.

 
(l:rijeka.hr)

Sviđa vam se ovaj članak? Pratite nas na Facebooku i Instagramu i prvi saznajte novosti.

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se