TRAŽIŠ? NAĐI.

Iznos poticaja za samozapošljavanje u 2020. raste, saznajte detalje

ČLANCI
17.1.2020. 9:12:58

Iznos poticaja za samozapošljavanje u 2020. raste, saznajte detalje
U 2020. ulazimo s novim uvjetima i načinima korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje. Osim većih iznosa poticaja za samozapošljavanje, ovu će godinu obilježiti i prestanak provođenja mjera stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa te osposobljavanja za stjecanje odgovarajućeg radnog iskustva.

Mjere za poticanje samozapošljavanja u 2020. godini najavljuju pozitivan pomak u odnosu na ranije mjere. Ovogodišnji će se poticaji, kao i do sad, dodjeljivati nezaposlenim osobama za pokrivanje troškova otvaranja i rada poslovnog subjekta. Potpore će se dodjeljivati osobama koje su obavile individualno savjetovanje sa savjetnikom za samozapošljavanje te razradile poduzetničku ideju.   

Prema Statističkom centru HZZ-a, od prvog do zadnjeg dana 2019. zabilježeno je čak 8723 prijava za potpore samozapošljavanja. Usporedbe radi, u prvih 11 mjeseci 2018. godine u samozapošljavanje se uključilo 5531 korisnika.

Iznosi potpora za samozapošljavanje

Cilj je ove mjere financijska podrška nezaposlenim osobama koje odluče pokrenuti vlastiti posao. Treba napomenuti i da osobe mogu potporu koristiti za udruživanje u nove poslovne subjekte i preuzimanje postojećih subjekata. Visina potpore za samozapošljavanje određuje se prema području u kojem osoba ima prebivalište i otvara poslovni subjekt. Uvjet je da je najmanje 12 mjeseci prije podnošenja zahtjeva za dodjelu sredstava za samozapošljavanje osoba imala prebivalište na tom području. Prema Odluci o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, a prema stupnju razvijenosti, potpore za samozapošljavanje dijele se u tri skupine. Prvu skupinu čine općine i gradovi od I do IV, drugu V i VII, a treću VII i VIII. Vrijednosti indeksa razvijenosti i pokazatelja za izračun indeksa razvijenosti možete pogledati ovdje.

Visine subvencije za 2020. iznose od 75.000,00 kuna pa sve do 110.000,00 kuna u slučaju kombiniranja sa osposobljavanjem na radnom mjestu.

Ukoliko se više nezaposlenih osoba udružuje u isti poslovni subjekt samo jednoj osobi može biti dodijeljen maksimalni iznos potpore, dok drugi suosnivači mogu ostvariti potporu u najvišem iznosu do 55.000,00 kuna. Za korištenje mjere osposobljavanje na radnom mjestu također može biti odobreno dodatnih 10.000,00 kuna ukoliko su zadovoljeni kriteriji za tu mjeru. Jedan od podnositelja zahtjeva mora naznačiti traženi iznos na obrascu zahtjeva za dodjelu potpore za samozapošljavanje.

Iznosi potpora za udruživanje u poslovne subjekte kreću se od 130.000,00 do 155.000,00 kuna u slučaju otvaranja obrta ili slobodne profesije. U slučaju osnivanja i zapošljavanja u trgovačkom društvu, gornja granica iznosa potpore za samozapošljavanje za najviše 4 osobe iznosi od 240.000,00 do 265,000 kuna. Naposlijetku, za udruživanje u zadruge do 5 osoba, iznos subvencije iznosit će od 295.000,00 do 320.000,00 kuna, ovisno o skupini.

Kriteriji za ostvarivanje potpora

Osoba mora izraditi poslovni plan iz kojeg je vidljivo da je poslovna ideja održiva. Osim toga, potrebno je proći sve aktivnosti za samozapošljavanje u nadležnom regionalnom ili područnom uredu. Dodijeljena subvencija mora biti usmjerena na troškove otvaranja i rada poslovnog subjekta, a sve mora bit prikazano u troškovniku dostavljenom uz poslovni plan. Troškovnik mora sadržavati troškove vezane uz registraciju poslovnog subjekta te sredstva povezana s obavljanjem djelatnosti poput nabave opreme, zakupa poslovnog prostora i obveznih doprinosa za 11 mjeseci poslovanja.

Dokumentacija potrebna za dodjelu potpore za samozapošljavanje

Ako se planirate prijaviti za ostvarivanje bespovratnih sredstava u 2020. bit će vam potrebni sljedeći dokumenti:
  • Zahtjev
  • Poslovni plan s troškovnikom čiji je propisani obrazac dostupan ovdje
  • Izjava o korištenju potpora male vrijednosti  
  • Izjava o nepodmirenim obvezama
  • Izjava o prihvaćanju posljedica ovrhe
  • Izjava o registraciji poslovnog subjekta prije odobrenja zahtjeva
Za osobe koje su ranije imale registrirani obrt, trgovačko društvo ili slobodnu djelatnost:
  • Potvrda o stanju nepodmirenih obveza po osnovi poreza i doprinosa ne starija od 30 dana na dan podnošenja zahtjeva ili Izvadak iz registra trgovačkog suda  (za trgovačka društva)
 
Za osobe koje preuzimaju postojeći poslovni subjekt:
  • Potvrda o stanju nepodmirenih obveza po osnovi poreza i doprinosa ne starija od 30 dana na dan podnošenja zahtjeva
  • Preslika podnesenog zahtjeva za priznavanje prava na mirovinu člana obitelji (ako se poslovni subjekt preuzima od člana obitelji).

(l:womeninadria.com)

Sviđa vam se ovaj članak? Pratite nas na Facebooku i Instagramu i prvi saznajte novosti.

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se