TRAŽIŠ? NAĐI.

Microsoft od danas prestaje s tehničkom podrškom za Windows 7

ČLANCI
14.1.2020. 9:12:54

Microsoft od danas prestaje s tehničkom podrškom za  Windows 7
Nakon predstavljanja Windowsa 7 krajem 2009. godine iz Microsofta su najavili da će korisnima tog softvera pružati podršku tijekom cijelog desetljeća. Nakon isteka 10-godišnjeg razdoblja, kompanija će obustaviti podršku za "sedmicu", kako bi se mogli fokusirati na ulaganje i podršku za nove tehnologije. Prošle godine iz američke su kompanije objavili datum prestanka podrške za Windows 7, a to je upravo današnji dan, 14. siječnja.

Dakle, s današnjim danom službenom završava tehnička podrška za tu verziju Windowsa te Microsoft više neće objavljivati nadogradnje i sigurnosne zakrpe. Računala za zastarjelim softverom i dalje će raditi kao i prije, no bez najnovijih sigurnosnih nadogradnji postat će laka meta za hakerske napade, viruse i malware, što je pogotovo opasno za poslovne korisnike. Iako je riječ o softveru starom više od deset godina, i dalje veliki broj privatnih i poslovnih korisnika na svojim računalima ima instaliranu "sedmicu" tako da je za njih sada krajnje vrijeme da što prije nadograde softver i zaštite se od brojnih prijetnji.

Koliko će biti opasno koristiti Windows 7 najbolje možemo vidjeti po upozorenju iz britanskog Nacionalnog kibernetičkog sigurnosnog centra – oni upozoravaju korisnike Windowsa 7 da sa svojih uređaja više ne koriste online bankarstvo te ne pristupaju mailovima i drugim osjetljivim računima koji od danas postaju ranjivi. Korisnike upozoravaju da svoje podatke što prije prebace na uređaje s novom verzijom softvera na kojima će biti sigurniji.

Kupite novo računala

Kao rješenje za nadogradnju iz Microsofta preporučuju kupnju novog računala s Windowsima 10. Nadogradnja trenutačnih računala s Windowsa 7 na W10 mogla bi rezultirati određenim problemima s kompatibilnošću hardvera i drivera (pogotovo što je riječ o računalima starim 5 do 10 godina), dok bi s novim računalima, osim što bi se izbjegli takvi problemi, iskoristile sve mogućnosti najnovijeg hardvera.

Što se poslovnih korisnika tiče, kupovina novih računala dugoročno se čini troškovno opravdana jer će se trenutačna starija računala s vremenom sve više kvariti, što će stajati vremena i novaca, objavili su na Tech Radaru savjete iz Microsofta. Nevezano za metodu koju ćete koristiti – nadogradnju Windowsa 7 na verziju 10, kupovinu novih računala ili čak prelazak na neki alternativni OS, važno je da to napravite što prije kako bi izbjegli/smanjili mogućnost hakerskih napada, krađe podataka, zaraze virusom, malwareom i slično.
 
(l:zimo.dnevnik.hr)
 
Sviđa vam se ovaj članak? Pratite nas na Facebooku i Instagramu i prvi saznajte novosti.

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se