TRAŽIŠ? NAĐI.

U EU svaki 19. zaposlenik radi od kuće, u Sloveniji svaki 14., a u Hrvatskoj tek svaki 71.

ČLANCI
12.2.2020. 9:16:00

U EU svaki 19. zaposlenik radi od kuće, u Sloveniji svaki 14., a u Hrvatskoj tek svaki 71.
Od kuće, pokazuje istraživanje, najviše rade Nizozemci: čak 14 posto zaposlenih u toj zemlji, ili svaki sedmi, radi od kuće. U susjednoj Sloveniji od kuće radi 6,9 posto zaposlenih, u Mađarskoj 2,3 posto, a u Hrvatskoj samo 1,4 posto. Rad od kuće najmanje je zastupljen u Rumunjskoj, u kojoj tu mogućnost koristi samo 0,4 posto zaposlenih, i u Bugarskoj, u kojoj od kuće radi zanemarivih 0,3 posto zaposlenih. Prosjek na razini EU je 5,2 posto, što znači da svaki 19. zaposleni u Uniji radi od kuće, pokazuju podaci Eurostata.

Rad od kuće znatno je zastupljeniji u razvijenijim članicama EU nego u onima manje razvijenim. Preciznije, među novim, tranzicijskim članicama Unije, jedino Estonija i Slovenija imaju veći udio radnika koji rade od kuće od prosjeka EU. Također, proizlazi iz istraživanja, rad od kuće u pravilu je zastupljeniji u članicama s jakim IT sektorom, dok je manje zastupljen u državama koje imaju, primjerice, jak turizam, među kojima su Hrvatska, Grčka i Cipar, budući da je u turizmu razmjerno malo usluga koje se mogu pružati od kuće.

Istraživanje Eurostata pokazuje i da je rad od kuće zastupljeniji kod žena, nego kod muškaraca. Naime, iz naslonjača u svom dnevnom boravku u 2018. godini u EU je radilo 5,5 posto žena, dok je kod muškaraca taj udio bio nešto manji i iznosio je pet posto.

Podaci Eurostata pokazuju i da je rad od kuće znatno rasprostranjeniji među onima koji su pokrenuli vlastiti biznis, nego među 'klasičnim' zaposlenicima. Naime, čak 18,5 posto samozaposlenih u EU 2018. godini je radilo od kuće, dok je kod radnika u tvrtkama taj udio bio znatno manji - samo tri posto.

Gledano po dobi, rad od kuće znatno je rasprostranjeniji među starijim radnicima, nego među mlađima. Tako je u EU, pokazuju podaci eurostatističara, 6,4 posto radnika u dobi od 50 do 64 godine radilo od kuće. Istodobno, pet posto zaposlenika u dobi od 25 do 49 godina radilo je od kuće, dok je samo 1,8 posto radnika mlađih od 25 godina posao obavljalo za svojim radnim stolom kod kuće, pokazuju podaci Eurostata.
 
(l:novac.jutarnji.hr)

Sviđa vam se ovaj članak? Pratite nas na Facebooku i Instagramu i prvi saznajte novosti.

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se