Želite otvoriti obrt, a niste sigurni kako? Donosimo 8 koraka otvaranja obrta

ČLANCI
28.6.2018. 8:41:05

Želite otvoriti obrt, a niste sigurni kako? Donosimo 8 koraka otvaranja obrta
Danas je sve više pojedinaca koji se odlučuju samostalno ili s još nekim otvoriti obrt. No, pri tome se mnogima stvaraju upitnici iznad glave. Kako zapravo otvoriti obrt? Što sve moram učiniti? Koje dokumente moram imati? Koliko to sve košta?

Kako bi Vam se olakšalo cijeli taj mukotrpan proces, navedeno je osam koraka otvaranja obrta.

1. Odaberite ime, djelatnost i sjedište obrta

Ime obrta sastoji se od naziva, opisa djelatnosti, imena vlasnika i sjedišta obrta. Sam naziv određuje sam vlasnik, odnosno obrtnik. Djelatnost također određujete sami, a može se odabrati više djelatnosti s jednom koja je glavna. Osim toga, svaki obrt mora imati svoje sjedište – to je adresa na koju obrt prijavljujete.

2. Upišite se u Obrtni registar

Obrt se može osnovati u nadležnom uredu, ovisno o mjestu stanovanja pri čemu se mora ispuniti OR obrazac. U nadležni ured se treba donijeti osobna iskaznica ili putovnica te imati na umu da je potrebno izvršiti uplate za registriranje obrta i troškove izdavanje obrtnice što će doći 270 kuna.

S druge strane, obrt se može otvoriti i online aplikacije e-građani. Lozinku za aplikaciju i upute kako je koristiti se dobiju u svakoj poslovnici FINA-e, i to besplatno.

3. Izradite pečat

Izrada pečata traje oko pola sata i košta između 150 do 200 kuna, ovisno o tome želi li se da bude crni ili u boji. Pečat treba sadržavati naziv obrta i adresu, a za njega je potrebna kopija Rješenja o upisu obrta u Obrtni registar (ako je obrt otvoren putem e-građani aplikacije, dobije se Rješenje u e-građani pretincu s obrtnicom).

4. Otvorite žiro račun u banci

Sljedeći korak je otvaranje žiro računa. To se može učiniti s osobnom iskaznicom, rješenjem, obrtnicom i žigom. Naknada za otvaranje žiro računa je 50 kn i skidaju je u tijeku prvog mjeseca poslovanja s vašeg poslovnog računa.

5. Prijavite obrt u sustav mirovinskog i zdravstvenog osiguranja

Obrt je potrebno i prijaviti u sustav mirovinskog i zdravstvenog osiguranja za što se mora otići na Mirovinsko osiguranje s preslikom Rješenja o upisu u obrtni registar i tiskanicama M-1P i M-11P. Navedene obrasce potrebno je predati prazne samo sa žigom i potpisom vlasnika obrta. Ipak, iako se može skinuti iste na internetu, one vrlo vjerojatno neće vrijediti. Potrebno je odtići do Narodnih novina i kupiti ih za nekoliko kuna. Ono što je dobra stvar jest da nakon što je napravljen upis u mirovinsko osiguranje, ono automatski vrši upis u zdravstveno osiguranje pa se ne mora hodati i do Zdravstvenog osiguranja.

6. Prijavite obrt i u Poreznoj upravi

Nakon prijave u sustav mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, potrebno je izvršiti prijavu obrta i u Poreznoj upravi nadležnoj prema sjedištu obrta, radi upisa u registar poreznih obveznika. Za ovu je prijavu potrebno samo predati Presliku rješenja za otvaranje obrta i RPO obrazac, koji se također može naći u Narodnim novinama. Treba imati na umu da je po zakonu Poreznu potrebno posjetiti u roku od 8 radnih dana od dobivanja obrtnice. Tom prilikom se i izjašnjava da poduzetnik porez plaćati paušalno.

7. Morate imati porezne knjige

Obrtnici su dužni imati i predavati Knjigu prometa u kojima su zabilježena sva transakcija, a ona može biti vođena u pisanom ili elektronskom obliku. Najkasnije 15.1. Poreznoj upravi se mora predati PO-SD obrazac za prethodnu godinu poslovanja u kojem se kvartalno zbrajaju svi prometi unutar godine, te se na temelju istih vrši povrat ili nadoplata poreza i prireza. Osim toga, potrebno je predati i Odluku o visini blagajničkog maksimuma te Interni akt o fiskalizaciji računa. Njime se donosi odluka o pravilima sljednosti numeričkih brojeva računa, poslovnim prostorima, oznakama poslovnih prostora i operatera na naplatnim uređajima.

Fiskalizacija je još jedan bitan korak pri otvaranju obrta, a pakete za fiskalizaciju nude knjigovodstveni uredi i teleoperateri. 

8. Vodite računa o plaćanju komorskog doprinosa te o obaveznim porezima i doprinosima

Obrtnici su u prvoj godini poslovanja oslobođeni plaćanja komorskog doprinosa o čemu Obrtnička komora pismenim putem obavještava obrtnike i Poreznu upravu.

Ipak, nisu oslobođeni od plaćanja godišnjeg paušalnog dohotka koji se utvrđuje u pet razina te paušalnog poreza na dohodak koji se plaća tromjesečno do posljednjeg dana svakog tromjesečja i to u svoti koja je umnožak broja mjeseci tromjesečja za koje je obveza utvrđena i utvrđenog paušalnog mjesečnog poreza. Osim toga, mora se plaćati i obvezne mjesečne doprinose do 15. dana u mjesecu za prethodni mjesec.

Cijeli postupak traje tek nekoliko dana, koje svakako vrijedi potrošiti na početak ostvarenja svojih snova i pokretanje vlastitog obrta.
 
(l:novac.jutarnji.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se