Vrbničkom pjenušcu Gospoji šampionska titula u Veroni

ČLANCI
11.4.2019. 9:13:49

Vrbničkom pjenušcu Gospoji šampionska titula u Veroni
Drugu godinu zaredom pjenušac vrbničke Poljoprivredne zadruge „Gospoja" ovjenčan je šampionskom titulom na manifestaciji Vinitaly, najvećoj svjetskoj izložbi vina što je održana u Veroni.

Franjo Toljanić se pohvalio da je „Gospoja" u ovoj prigodi nagrađena prestižnom i laskavom titulom najboljeg europskog pjenušca izvan Italije i Francuske, a čija su vina i pjenušci u toj prigodi bili ocjenjivani i nagrađivani u zasebnoj, „domaćinskoj" kategoriji. Kako doznajemo od predstavnika ove sad već međunarodno prepoznate obiteljske vinarije, odnosno zadruge iza koje su sad već desetljeća uspješnih nastojanja etabliranja otočnog vinarstva, posebice vrbničke žlahtine, a koju su u Veroni predstavljali Mladen i Ivan Toljanić, pjenušac „Gospoja" najboljim „u ostatku svijeta" proglašen je u jakoj kategoriji konkurenciji „autohtonih pjenušaca".

Šampionski naslov osvojen na neslužbenom svjetskom vinarskom prvenstvu još je vredniji uzme li se u obzir da je „Gospoju" najboljom, i to na degustacijama i ocjenjivanju što su u Veroni provedenu još u studenome, proglasio međunarodni žiri sačinjen od čak 43 člana, među kojima je bio samo jedan hrvatski predstavnik. „Gospoja" je kvalitetno je pjenušavo vino od žlahtine koje vrbnička zadruga, odnosno vinarija, proizvodi već četiri godine, tradicionalnom metodom.

– Iako se kod proizvodnje pjenušaca uglavnom koriste mješavine sorti, mi smo se svoju „Gospoju" odlučili stvoriti isključivo na bazi naše autohtone sorte, one oko koje se ujedno i vrti cjelokupna vinska priča Vrbnika, ali i otoka Krka – prenio nam je Franjo Toljanić.
Doznali smo da je u sklopu spomenute svečanosti i događanja koja su je pratila izaslanstvo PZ-a Gospoja u jednom od najprestižnijih veronskih restorana imalo čast organizirati i prigodno predstavljanje svog pjenušca i lokalne gastronomije.

– S najboljim europskim autohtonim pjenušcem u toj smo prigodi tako sljubili i najboljeg europskog, ako ne i svjetskog škampa, onog našeg kvarnerskog – otkrio nam je vrbnički vinar, ocijenivši da je cjelokupni dojam ovog predstavljanja stoga bio i više no sjajan.

Dva puta u Veroni potvrđena vrhunska kvaliteta pjenušca od žlahtine potvrđena je vrijednim nagradama i na više drugih vinskih manifestacija, zapravo na svim na koje su je njeni proizvođači i kreatori odlučili prijaviti i predstaviti.

„Gospojina Gospoja", uz ostalo, zapažena je i nagrađena bila i na splitskom festivalu vina, ali i u sklopu revije vina hrvatskih autohtonih sorti „Vina iz davnina" koju već dvije godine zaredom provodi Ministarstvo poljoprivrede.
 
(l:otok-krk.org)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se