Pravila ponašanja na poslovnom sastanku

ČLANCI
10.4.2019. 9:18:36

Pravila ponašanja na poslovnom sastanku
Za mnoge opis posla zahtjeva i sudjelovanje na poslovnim sastancima. Oni mogu biti konstruktivni i unaprijediti poslovanje, a nekada i gubitak vremena. Neki zaposlenici to obožavaju, dok je drugima to noćna mora. Bilo kako bilo, bitno je znati da se na poslovnim sastancima morate ponašati poput profesionalca. Pravila ponašanja na poslovnom sastanku obuhvaćaju nekoliko stvari koje nikada ne bi ste trebali činiti...

Kašnjenje 

Nikad nemojte kasniti! Vrijeme početka sastanka vjerojatno znate dosta unaprijed, stoga se uvijek pojavite na vrijeme. Kašnjenjem poručujete kako ne poštujete tuđe vrijeme. Ako ste vi osoba koja je sazvala sastanak, dođite ranije kako biste pripremili svu dokumentaciju i opremu potrebnu za održavanje sastanka i započeli na vrijeme. 

Korištenje mobitela

Korištenje pametnog telefona za vrijeme sastanka smatra se krajnje nepristojnim. Ako ga ne želite u potpunosti isključiti, barem stišajte ton kako zvonjava ne bi ometala tijek sastanka. Ne stavljajte mobitel na radni stol, ako počne zvoniti i vibrirati, svi će gledati u vašem smjeru i okretati očima. Bolja je opcija ostaviti mobitel u svom uredu. Očekujete li hitan poziv, unaprijed se ispričajte osobi koja vodi sastanak i čim mobitel zazvoni, napustite prostoriju. 

Razgovor s kolegom koji sjedi do vas

Možda imate puno toga za raspraviti s kolegama koji sjede kraj vas, ali to može sačekati kraj sastanka. Ne samo da je to neprihvatljivo, već ometa ostale, a da ne govorimo kako je izraz nepoštivanja govornika. Razgovor sačuvajte za prije ili poslije sastanka. 

Upadanje u riječ

Koliko god vas možda monolog kolege nervira, pustite ga da završi. Nemojte drugima upadati u riječ i prekidati ih u razgovoru. To može uzrokovati žustre rasprave i loše raspoloženje. Ako smatrate da se morate odmah nadovezati na nešto što je netko od zaposlenih izjavio, gestom signalizirajte da imate pitanje. 

Govor tijela

Možda vam sastanak nije po volji i radije biste bili negdje drugdje. Ipak, pazite na govor tijela i potrudite se ne odavati da vam je dosadno. Pazite na držanje, budite smireni i kontrolirajte pokrete. 

Odlazak ranije

Vjerojatno ste i sami katkada zaglavili na sastanku koji je potrajao duže od predviđenog. Nikako nemojte ustati i samo išetati kroz vrata. Voditelj sastanka će dati do znanja kada je rasprava gotova. Ako imate dogovoren još jedan važan sastanak, tada je u redu otići ranije, no o tome biste trebali unaprijed obavijestiti osobu koja je sazvala sastanak. 
 
(l:eCroatia.info)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se