Ovo je 8 osnovnih pravila za vožnju po snijegu i ledu

ČLANCI
2.1.2018. 8:39:11

Ovo je 8 osnovnih pravila za vožnju po snijegu i ledu
Držite sigurnu udaljenost od vozila ispred vas. Izbjegavajte naglo kočenje.

Vožnja po snijegu i ledu posebno je izazovna za vozače. Donosimo 8 osnovnih pravila za vožnju u takvim uvjetima prema HAK-u.
 
  1. Ne kretati na put bez propisane zimske opreme koja je obavezna i nakon uvođenja zimskih uvjeta na ostalim državnim, županijskim i lokalnim cestama.
  2. Prilagodite brzinu vožnje trenutnim uvjetima na cesti. Sigurna brzina vožnje u uvjetima snijega, leda ili magle niža je od najveće dopuštene brzine na toj dionici.
  3. Držite sigurnu udaljenost od vozila ispred vas. Da biste mogli na vrijeme reagirati na iznenadne situacije potrebno je povećati razmak od vozila ispred vas.
  4. Izbjegavajte naglo kočenje. Kočite što manjom silom kočenja i postepeno, kako bi spriječili proklizavanje kotača.
  5. Nemojte raditi nagle pokrete (trzaje) upravljačem, jer može doći do zanošenja vozila.
  6. Pri pokretanju vozila na snijegu lagano otpuštajte papučicu kvačila i postepeno dodajte gas. Ako dođe do proklizavanja oduzmite gas.
  7. Pri vožnji na nizbrdici, ako je kolnik pod snijegom ili ledom, na vrijeme ubacite u niži stupanj prijenosa, kako bi kočili motorom i što manje koristili kočnice.
  8. Posebno oprezno vozite preko mostova i vijadukata.
(l:poslovni.hr) 

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se