Predstavnici izraelskoga gospodarstva u HGK poručili: vrijeme je za jaču suradnju!

ČLANCI
25.7.2018. 8:47:19

Predstavnici izraelskoga gospodarstva u HGK poručili: vrijeme je za jaču suradnju!
Hvatska i Izrael prijateljske su zemlje s odličnim političkim odnosima, ali ne možemo biti zadovoljni ekonomskom suradnjom koja je prošle godine iznosila tek 65 milijuna eura. Potencijal za poboljšanje gospodarskih odnosa ogroman je u brojnim sektorima, od obrambene i poljoprivredne industrije do turizma i IT sektora", istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na radnom doručku s predstavnicima izraelskih gospodarskih institucija.

Predsjednik HGK naglasio je potrebu za intenzivnijom suradnjom na operativnoj sektorskoj razini u kojoj bi, uz institucije, sudjelovale i tvrtke. Podsjetio je da je 16 hrvatskih tvrtki početkom mjeseca u sklopu posjeta gospodarske delegacije HGK Državi Izrael uspostavilo kontakte s oko 60 izraelskih poduzetnika, a ovaj je radni doručak nastavak te suradnje.  

„Nadam se da ćemo potaknuti bolje ekonomske odnose, HGK je na raspolaganju i pomoći će u povezivanju naših gospodarstava, ali i u eventualnim zajedničkim nastupima na trećim tržištima", poručio je Burilović.

Predsjednik Udruženja proizvodne industrije Izraela Shraga Brosh kazao je da potencijal za jačanje suradnje zaista postoji, no da je vrijeme da postane više od toga. „Moramo razgovarati o tome kako da otključamo taj potencijal, kako da naše poduzetnike povežemo i uputimo jedne na druge. Već smo propustili neke prilike za uspostavu bolje gospodarske suradnje, zato sada moramo učiniti najviše što možemo", naglasio je Bosh te je dodao da je u Izraelu vrlo razvijena visokotehnološka industrija u kojoj vidi priliku za suradnju te da se nada da će se nakon ovog sastanka uspostaviti izravan kontakt između gospodarstvenika.

Hanny Sobol, direktorica Udruge turističkih agencija Izraela, naglasila je da Hrvatska nudi odličnu vrijednost za novac i da se nada da će se turizam ubuduće ubrzano razvijati u oba smjera.

Iako Hrvatska bilježi pozitivne trendove, gosti iz Države Izrael tek su na 34. mjestu među dolascima i noćenjima stranih turista prema zemlji prebivališta s 56.952 dolaska i 142.400 noćenja.

Trgovinska je razmjena između Hrvatske i Izraela u 2017. godini iznosila 65,6 milijuna eura, od čega je 51,3 milijuna hrvatski izvoz, a 14,2 uvoz iz Izraela. Nakon blagog pada gospodarskih odnosa u prošloj godini, ohrabruje porast od 35 posto u prvom kvartalu ove godine. U Izrael najviše izvozimo naftna ulja, cement, željezničke lokomotive i lijekove, a uvozimo insekticide i pesticide, lijekove, uređaje za pohranu podataka i tiskarske boje.

Uz navedene, na radnom su doručku u HGK sudjelovali: predsjednik i zamjenica generalnog direktora Državnog instituta Izraela za izvoz i međunarodnu suradnju, izvršni direktor Uprave za suradnju s Europom u razvoju i istraživanju izraelskog Ministarstva ekonomije i industrije te direktorica njegova europskog odjela. Na susretu u HGK bili su i direktor razvoja novih tržišta u Ministarstvu turizma Izraela, direktorica izraelskog Udruženja putničkih agencija, direktor tamošnje federacije farmera te izraelski konzul u Zagrebu i ekonomski ataše u Veleposlanstvu Države Izrael u RH. S Hrvatske su strane bili i predstavnici hrvatskih ministarstava obrane, gospodarstva, poduzetništva i obrta te poljoprivrede.
 
(l:hgk.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se