Ovog vikenda prisustvujte jedinstvenoj manifestaciji potapanja vina u Iki

ČLANCI
2.8.2019. 9:16:12

Ovog vikenda prisustvujte jedinstvenoj manifestaciji potapanja vina u Iki
 
U malom primorskom mjestu Ika, nadomak Opatije, petu godinu za redom održava se jedinstvena manifestacija pod nazivom Vino i Vruja.
 
Grupa entuzijasta udruge Ikarski barkajoli, uz podršku Turističke zajednice Grada Opatije i Grada Opatije, iz dubina ikarske uvale, na svjetlo dana izvlače vina renomiranih hrvatskih vinara koja su godinu dana sazrijevala u idealnim uvjetima na izvorima ikarskih vruja. 

Ikarske vruje geološki su fenomen i predstavljaju izvore dalekih ponornica iz dubina kraškog područja, ne samo Učke već, pretpostavlja se, i dalekih Alpa. Nakon kišnih dana, vruje "rade", postaju aktivne, a dno zaljeva postaje izrovano vodotokovima snažnih bujica iz dubina. Tako vruje u zaljev donose hladnu vodu podzemlja a zbog boćate vode zaljev je obitavalište bogato ribom, posebice brancinima i ugorima. Izvori vruja predstavljaju također idealan prirodni "podrum" za sazrijevanje vina. 

"Manifestacija Vino i vruja inovativan je i jedinstven turistički proizvod kojim se još jednom potvrdilo da je, uz dobre ideje, entuzijazam pojedinaca, te suradnju s lokalnom zajednicom, moguće stvoriti novu dodanu vrijednost za destinaciju. Iz godine u godinu manifestacija raste i privlači sve više posjetitelja, posebice stranih gostiju koji se na inovativan način upoznaju s našim nasljeđem i kulturom kroz gastronomiju i enologiju", istaknula je direktorica turističke zajednice Grada Opatije, Suzi Petričić

Protekle godine u more je položeno cca 4.000 butelja vina vinarija Miklaužić, Kabola, Prelac,  Bruno Ferenac, Giulio Ferenac, Fuhtar, Iločki podrumi te vinarije Pavlomir.
 
U subotu, 3. kolovoza izvući će se, nakon godinu dana "ležanja" 7 kaveza vina s cca. 3.000 butelja vina, no vina Iločkih podruma bit će, prema želji vinara, ostavljena da sazrijevaju još godinu dana. Istovremeno, u more će biti spušteni novi kavezi s vinima kojima će se pridružiti i vina Rossi iz mjesta Bajkini u Istri. 

Atraktivni prizori potapanja i izvlačenja vina odvijat će se u subotu od 10:00 sati nadalje u suradnji ronioca Javne vatrogasne postrojbe Opatija, opatijskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva te lokalnih ronioca. 


(I: Fiuman.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se