Otvoreni Amerikanski vrtovi u Opatiji

ČLANCI
25.4.2019. 9:11:17

Otvoreni Amerikanski vrtovi u Opatiji
Povijest vrtova seže u sada davnu 1926. godinu kada u Opatiju stiže Mađar prezimena Kuczor koji se prodajom mađarske paprike obogatio u Americi. Bio je oduševljen pogledom na Kvarner i odlučio ostati ovdje. Kupio je teren i sagradio vrt terasastog oblika s monumentalnim ulazom i kolonadom od petnaest stupova i isto toliko čempresa. Kuczor je u Opatiji pronašao i svoju bračnu družicu, Hildu von Hortenau, vanbračnu kćer bečke balerine Marije Schleizer i nadvojvode Otona Habsburškog, nećaka cara Franje Josipa. U vrtu je bračni par Kuczor zasadio gardenije, kamelije, magnolije i razno mediteransko bilje.
 
Amerikanski vrtovi 

Nakon stoljeća zapuštenosti Grad Opatija krenuo je u obnovu Amerikanskih vrtova koji se prostiru na nešto više od 9 tisuća četvornih metara terasaste površine.

- Dužni smo brinuti o bogatom parkovnom naslijeđu koje imamo, ali i revitalizirati ga te prenamijeniti u turističke svrhe kako bi svi mogli uživati u ljepoti krajolika. Zato smo i krenuli u uređivanje ovog prostora, za koje smo u prvoj fazi sredstvima Ministarstva turizma i Gradskim proračunom osigurali oko 2 milijuna kuna te još milijun i 600 tisuća kuna za izgradnju pješačkog mosta preko Nove ceste, u skladu sa zahtjevima konzervatora, naglasio je gradonačelnik Ivo Dujmić.
 
Amerikanski vrtovi

U drugoj fazi uređenja Amerikanskih vrtova namjerava se otvoriti gornji ulaz u vrtove te urediti vrtna kuća- kaktus bar u kojem će se posjetitelji moći okrijepiti raznim biljnim napitcima.

- Revitalizacija ovoga povijesnog botaničkog vrta dobar je korak ka obnovi kulturno-povijesne baštine s elementima vrijednog prirodnog nasljeđa, ali i ka očuvanju bioraznolikosti sadnjom endemične i povijesno prepoznatljive flore. Ovo je i nastavak oživotvorenja Opatijske kolajnice, povezivanja desetak opatijskih parkova i perivoja koji tvore jedinstvenu cjelinu parkovne arhitekture, naglasila je pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko-goranske županije Koraljka Vahtar Jurković.
 
Amerikanski vrtovi

Na svečanosti otvorenja bila je i Margit Grassinger, direktorica Bečkih parkova koji su Opatiji za otvorenje povijesnog botaničkog vrta poklonili tridesetak grmova originalnih bečkih ruža, sorte bečka filharmonija i dirigent. Ona je još jednom istaknula povijesnu povezanost kao i današnje iznimne prijateljske odnose među gradovima te naglasila da će se suradnja među bečkim i opatijskim parkovima nastaviti.

Mađarski prijatelji iz Balatonfureda pobrinuli su se da mlade sadnice paprike stignu u Opatiju te su i one našle svoje mjesto u Amerikanskim vrtovima.
 
Amerikanski vrtovi

Prostor Amerikanskih vrtova izniman je za održavanje raznih prigodnih manifestacija, od kulturnih večeri do modnih revija, a obzirom na jedinstven i prelijep pogled ovdje će se, zasigurno, organizirati i vjenčanja te druge svečanosti. Predviđena je i prodaja prigodnih sadnica raznog bilja.

Za sve posjetitelje do 27. travnja ulaz u Amerikanske vrtove je besplatan, a zatim će se uvesti ulaznica. Radno vrijeme vrtova je svakoga dana od 9 do 12 sati te od 16 do 21 sat, osim ponedjeljkom. Cijena ulaznice će biti 25 kuna, za djecu do 12 godina u pratnji roditelja besplatno.
 
Amerikanski vrtovi

Turističke agencije i hotelijeri svojim gostima sada mogu ponuditi još jedan zanimljiv sadržaj u Opatiji, a prema prvim informacijama interes posjetitelja je velik.
 
(l:opatija.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se