8. Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije: Fiumare

ČLANCI
24.5.2019. 9:52:05

8. Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije: Fiumare
Zaslugom neumornih entuzijasta - zaljubljenika u more i pomorsku tradiciju Rijeka nudi svojim građanima i posjetiteljima zanimljivu manifestaciju u retro stilu - „Fiumare" - Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije (28. svibnja - 05. lipnja). Rijeka se u vrijeme održavanja manifestacije "vraća 100 godina u prošlost" kada je prostor uz Mrtvi kanal bio mjesto svakodnevnog intenzivnog trgovačkog prometa. Quaternarius je latinski naziv za mjesto u kojemu se spajaju četiri krajnosti: planine sa sjevera, otoci s juga, krševita obala s istoka i veliki poluotok sa zapada uz sudar južnih i sjevernih vjetrova, istočnih i zapadnih trgovačkih, običajnih i civilizacijskih utjecaja. To je Kvarner, a središte Kvarnera je Rijeka.
 
Svi putevi vode u Rijeku. Kako kopneni tako i morski. Tako je bilo nekada, a tako je i danas. Rijeka je ne samo administrativno, političko, zdravstveno, financijsko... središte Kvarnera već i glavno trgovačko središte. U Rijeku dolazi roba za prodaju ili za tranzit do krajnjeg odredišta. Stanovnici šire regije dolaze u Rijeku obavljati svoje poslove, kupovati ono čega nema u mjestu njihovog stanovanja, dolaze u posjet prijateljima, rođacima, djeci na školovanju, prolaze kroz Rijeku na proputovanju.
 
Riječka tržnica, osobito ribarnica, autobusni, željeznički i morski putnički terminali, brodovi, restorani i hoteli, ribarice, turistički jedrenjaci... sve su ovo točke „živog tkiva” grada koji stoljećima živi na isti način. Još od starih Liburna koji su morem povezivali područje od Raškog zaljeva do ušća Krke i razmjenjivali svoja dobra s Histrima i Dalmatima, preko rimske Tarse kao ishodišta graničnog Limesa, iz ušća Rječine se isplovljavalo i u deltu uplovljavalo baš kao i danas. Najprosperitetnije razdoblje pomorske Rijeke bilo je ono koncem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća. 

Na valu snažnog industrijskog poleta proširuju se lučki kapaciteti, Rijeka povezana željeznicom i Karolinskom te Lujzinskom cestom s kontinentalnim zaleđem postaje najveća i najznačajnija luka hrvatskog Jadrana. To je ujedno i vremenski okvir koji ponovo živi u danima Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije FIUMARE. Povezujući pomorsku i trgovačku tradiciju prošlosti s današnjom svakodnevnicom, FIUMARE – Kvarnerski festival mora i pomorske tradicije postaje svojevrsni vremeplov na autentičnim lokacijama Delte – Mrtvog kanala i Verdijeve ulice – spojnice s tržnicom i lukom.
 
Tradicijske drvene barke na jedra privezane u Mrtvom kanalu, trgovci i obrtnici u tradicijskim nošnjama iz svih krajeva Kvarnera, interaktivne radionice pomorskih i ribarskih vještina, brodomodelarske radionice i promocija starih običaja, fotografija i slika... Tradicijske pjesme i plesovi, gastronomska ponuda autohtonih jela i vina, regate tradicijskih barki na jedra, veslanje i jedrenje za posjetitelje, bal jedara i svjetala, ribarska večer, tematske izložbe i filmovi, poučna predavanja, tradicijske radionice namijenjene djeci, uprizorenje povijesnog događaja Karolina riječka spašava Rijeku, otvorena vrata muzeja, knjižnica, astronomskog centra... to je kolaž oživljenih slika Mrtvog kanala kroz stoljeća. To je festival FIUMARE.
 
 
(l:kvarner.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se