Za zapošljavanje stranaca u 2019. odobrena kvota od 65.100 dozvola

ČLANCI
28.12.2018. 9:00:00

Za zapošljavanje stranaca u 2019. odobrena kvota od 65.100 dozvola
Hrvatska Vlada na sjednici prošlog tjedna utvrdila je godišnje kvote za zapošljavanje stranaca u 2019. godini. Ukupna godišnja kvota dozvola za zapošljavanje stranaca iznosi 65.100 dozvola. Za novo zapošljavanje stranaca u Hrvatskoj predviđena je kvota od 50.100 dozvola, a kvota za produženje već izdanih dozvola iznosi 15 tisuća.

Uvažavajući stanje na tržištu rada, utvrđuje se godišnja kvota dozvola za sezonski rad koja iznosi 6.540 dozvola, navodi se u Vladinoj odluci. Od toga je za sezonski rad u turizmu i ugostiteljstvu predviđeno pet tisuća dozvola, a za rad u poljoprivredi i šumarstvu 1540 dozvola.

Za osobe premještene unutar društva utvrđena je godišnja kvota od 250 dozvola.

U okviru provedbe strateških investicijskih projekata utvrđena je godišnja kvota dozvola za provedbu strateških investicijskih projekata koja iznosi 1.500 dozvola.

Kada je riječ o kvotama za novo zapošljavanje stranaca u 2019, za graditeljstvo je predviđeno 18.500 dozvola što je najveća kvota za pojedinu djelatnost. Slijedi turizam i ugostiteljstvo s kvotom od 10.400 dozvola.

Za brodogradnju je odobrena kvota od 1410 dozvola, za poljoprivredu i šumarstvo 1990 dozvola, za metalnu industriju te ekonomiju i trgovinu po 2200 dozvola, a za promet 2314 dozvola. Za prehrambenu industriju utvrđena je kvota od 1200 dozvola, a za prerađivačku 700 dozvola.

Za zapošljavanje stranih radnika u na poslovima vezanim uz poštanske usluge utvrđena je kvota od 600 dozvola, za socijalnu skrb 460 dozvola, a za zdravstvo 120 dozvola. Najmanja kvota, 25 dozvola, utvrđena je za zapošljavanje u kulturi.

Kvote po djelatnostima

 1. Graditeljstvo 17.800 dozvola
 2. Brodogradnja 1.410 dozvola
 3. Turizam i ugostiteljstvo 10.611 dozvola
 4. Kultura 25 dozvola
 5. Promet 2.314 dozvola
 6. Zdravstvo 120 dozvola
 7. Socijalna skrb 460 dozvola
 8. Prehrambena industrija 1.200 dozvola
 9. Prerađivačka industrija 700 dozvola
 10. Poljoprivreda i šumarstvo 1.990 dozvola
 11. Metalna industrija 2.200 dozvola
 12. Informatika 180 dozvola
 13. Ekonomija i trgovina  2.200 dozvola
 14. Poštanske usluge 600 dozvola
Odluka stupa na snagu prvog dana od dana objave u "Narodnim novinama".

HUT:  Pojednostavniti procedure za zapošljavanje stranih radnika

"Pozdravljamo odluku Vlade da poveća broj dozvola za strane radnike u turizmu i to mnogo ranije nego prošle godine. To turističkom sektoru omogućava da se pravovremeno pripremi za nadolazeću sezonu, koju će obilježiti borba za svakog gosta. Ovo je pozitivan korak prema rješavanju pitanja nedostatka radne snage u turizmu, a nadamo se kako će sljedeći biti pojednostavljivanje procedura dovođenja radnika jer je to ključno da se kvota za turističke radnike učinkovito iskoristi na dobrobit cjelokupnog gospodarstva", kazao je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma (HUT).

U HUT-u smatraju da je preduvjet dugoročnog rješavanja problema nedostatka radne snage u turizmu zajednički pristup donositelja odluka i cijelog sektora. Takav sveobuhvatan pristup važan je jer je jedino dugoročno rješenje ovog problema osiguravanje rasta plaća u turizmu, a za to je nužno poboljšanje ukupnog poslovnog okvira.

U HUT-u napominju da je turizam sektor koji još uvijek ima veliki potencijal razvoja i rasta, a s obzirom na to da čini oko 20 posto BDP-a, poticanje bržeg rasta turizma rezultiralo bi ubrzanjem ukupnog gospodarskog rasta Hrvatske.

Hrvatska udruga poslodavaca također pozdravlja odluku kojom "Vlada RH prepoznaje stanje na tržištu rada i nedostatak radne snage u pojedinim sektorima".

"Poduzetnici se zbog nedostatka radne snage suočavaju s poteškoćama oko ispunjavanja već ranije preuzetih obveza iz projekata čime se ugrožava njihovo poslovanje, kao i postojeća radna mjesta. Još jednom snažno ističemo kako je ovo samo privremeno rješenje te kako je potrebno poduzeti mjere za zapošljavanje domaće radne snage. Jedino dugoročno rješenje problema nedostatka radne snage su ozbiljne reforma iz različitih područja – obrazovanja, tržište rada, demografija, pravosuđe i slično", navodi se u komentaru HUP-a.
 
(l:tockanai.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se