Vinotel Gospoja - prvi vinski hotel u Hrvatskoj

ČLANCI
24.8.2018. 8:38:45

Vinotel Gospoja - prvi vinski hotel u Hrvatskoj
Grad Krk jedan je od hrvatskih gradova s najmanjom stopom nezaposlenosti. Otočani se uglavnom bave turizmom, uzgojem maslina ili proizvodnjom vina. A obitelj Toljanić, sve je to spojila u uspješan posao. Usto što cijela obitelj radi, otvaraju i nova radna mjesta. 

Vrbnik - grad na stijeni, stijena nad morem. Baš kao ta stijena, zahvaljujući trudu i marljivosti, čvrsto na nogama stoji i obitelj Toljanić. Obitelj koja je još potkraj šezdesetih godina prošlog stoljeća - uz trsove krčke žlahtine krenula s proizvodnjom vina. Kroz desetljeća obitelj je rasla, rastao je i posao te su se vinari počeli baviti ugostiteljstvom, turizmom i postali vlasnici prvog vinskog hotela u Hrvatskoj. 
 

Nakon Vinotela Gospoja prošle smo godine rekonstruirali i vinariju koja je izgrađena 69-te, tako da smo na neki način vinariju osposobili za veći prohod i kvalitetniji rad, proširili prostor, obnovili tehnologiju i pripremili se za sljedeću berbu", kaže Franjo Toljanić, koja se očekuje za dvadesetak dana.
 
Trsovi su puni, vina će ove godine biti. No, Toljanići nastavljaju po svom. Dio su europskog novca utrošili za uređenje vinskih pogona, a Europi su prijavili, a ona odobrila  i novi projekt koji su osmislili. Uz samu vinariju, trebala bi niknuti najveća otočka sušionica pršuta. "Planiramo da će investicija biti negdje oko 18 milijuna kuna, za početak, u prvoj fazi sušili bi oko 5000 pršuta godišnje, što će kasnije doći i do 10 i nešto malo više", dodaje Franjo Toljanić. 

Uz sušionicu obitelj planira i vlastitu farmu svinja, a svi ovi projekti do danas su otoku donijeli pedesetak novih radnih mjesta. Dodatni motiv za rad, zaključuju Toljanići je što turistima mogu ponuditi autohtoni asortiman ili kako boduli kažu - tri krčka zlata - vino, ulje i pršut!
 
(l:vijesti.hrt.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se