Podržimo održivo - prijavite se i pokažite primjere dobre prakse u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja u Hrvatskoj

ČLANCI
1.7.2019. 9:53:48

Podržimo održivo - prijavite se i pokažite primjere dobre prakse u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja u Hrvatskoj
Novi Program održivog razvoja do 2030. (Transforming our World: 2030 Agenda for Sustainable Development) usvojen je na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda krajem rujna 2015. u New Yorku.
 
U samom središtu Programa nalazi se 17 ciljeva održivog razvoja i 169 podciljeva donesenih radi okončanja siromaštva, zaštite planeta te osiguranja prosperiteta i mira. Kako bi se osigurala njegova provedba, Program 2030. poziva na revitalizaciju globalnog partnerstva i dobrog upravljanja.

Republika Hrvatska je, kao jedna od potpisnica, preuzela obvezu njegove provedbe. Ove će godine prvi put objaviti Dobrovoljni nacionalni pregled (DNP) i predstaviti ga sredinom srpnja 2019. na ministarskoj razini u New Yorku. U DNP-u će prikazati aktivnosti i rezultate provedbe 17 ciljeva održivog razvoja, s primjerima dobre prakse.

Poslovni sektor ima značajnu ulogu u postizanju ciljeva održivog razvoja. Prema izvještaju Komisije za poslovanje i održivi razvoj iz 2017. čiji je suosnivač Paul Polman, ujedno i predsjednik Međunarodne trgovačke komore i lider održivosti u poslovnoj zajednici, ostvarenje ciljeva održivog razvoja otvara nove tržišne mogućnosti u četirima područjima u vrijednosti od najmanje 12 bilijuna USD.
 
To su hrana i poljoprivreda, gradovi, energija i materijali te zdravlje i dobrobit. Ta područja predstavljaju oko 60 posto realnoga gospodarstva i ključna su za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja. Kako bi u potpunosti mogle iskoristiti ove poslovne mogućnosti, tvrtke moraju s jednakim interesom i entuzijazmom promicati društvenu i okolišnu održivost, kako nastoje postići tržišni udio i vrijednost za dioničare.

Zajednica za društveno odgovorno poslovanje HGK pripremila je obrazac kako bi tvrtkama omogućila da opišu svoje dobre prakse u ostvarenju ciljeva održivog razvoja i daju pozitivan doprinos u pripremi prvog DNP-a.  

Sa svim dodatnim pitanjima možete se obratiti putem e-adrese: jmartulas@hgk.hr.
 
(I: hgk.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se