Našim tvrtkama prilika da uđu na latinoameričko tržište

ČLANCI
14.1.2019. 8:51:57

Našim tvrtkama prilika da uđu na latinoameričko tržište
Prije nepunih godinu dana Vlada je odobrila potpisivanje ugovora o osnivanju Inter-američke investicijske korporacije (IIC), koji je veleposlanik u SAD-u Pjer Šimunović u srpnju 2018. i potpisao u Washingtonu, a sad u hitnu saborsku proceduru stavlja zakon kojim se taj ugovor potvrđuje.

Za hrvatske poduzetnike on je važan jer im otvara nove mogućnosti na tržištima Latinske Amerike i Kariba, jer IIC je multilateralna organizacija, dio Grupacije Inter-američke banke za razvoj (IID), koja financira privatni sektor i financijske institucije u zemljama ove regije, a u kojoj je članstvo Hrvatska stekla temeljem sukcesije. U IID-u u članstvu je 48 zemalja, od kojih 26 latinskoameričkih, koje imaju natpolovičnu glasačku snagu.

U kapitalu IID-a od 170 milijardi dolara pojedinačno najveći udjel ima SAD, 30 posto, a Hrvatska 0,05 posto. Zajmove, jamstva i druge oblike financiranja mogu koristiti isključivo poduzetnici iz spomenutih 26 zemalja, no za hrvatske tvrtke ostaje mogućnost sudjelovanja na natječajima u okviru projekata u čijem financiranju sudjeluje IID. Iz dosadašnje prakse (IID postoji još od 1959. i najstarija je regionalna razvojna banka) godišnje se u različite projekte uloži oko 11 milijardi dolara, a sektorski najviše u infrastrukturne projekte, financijska tržišta, energetiku i vodno gospodarstvo.

U postupcima nabave za tvrtke iz članica-donora poput Hrvatske poslovne mogućnosti se otvaraju ponajviše za tvrtke vezane za infrastrukturu, konzultante i banke iz svih zemalja članica. Uz Ministarstvo financija, zaduženo za komunikaciju s IID i IIC, važnu ulogu dobiva Hrvatska gospodarska komora, koja će uz HBOR o ovim mogućnostima ukazivati gospodarstvenicima.

U HGK kažu da su već prije nekoliko godina organizirali edukaciju za tvrtke čiji je glavni cilj bio upravo bolje upoznavanje ovog kanala za dolazak na netradicionalna tržišta Latinske Amerike, a nakon potvrđivanja ugovora slijedi još aktivnije pripremanje poduzetnika za korištenje ovih mogućnosti.

Iz dosadašnjih aktivnosti i projekata na edukaciji članica u približavanju ovim tržištima te projekata na koje je najviše koncentriran IID, u HGK-u procjenjuju da se, sektorski gledano, najviše mogućnosti otvara za tvrtke iz električne industrije i iz sektora energetike te IT-a, transporta i logistike i za prijenos znanja.
 
(l:poslovni.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se