Kazne za privatne iznajmljivače i zbog različitih vješalica

ČLANCI
31.7.2018. 8:48:40

Kazne za privatne iznajmljivače i zbog različitih vješalica
U jeku smo turističke sezone. Porezna uprava već je najavila pojačane kontrole obveznika fiskalizacije, no to ne znači da se neće pozabaviti i privatnim iznajmljivačima koji još nisu ušli u sustav fiskalizacije.

Na spomen inspekcije većini se iznajmljivača "diže kosa na glavi", pa čak i onda kada imaju sve uredno prijavljeno i plaćeno. Malo tko može se snaći u gomili raznih propisa i uvjeta pa se svatko boji kazne zbog nekakvog sitnog propusta kojega možda i nije bio svjestan.

Neke stvari koje iznajmljivač mora imati u smještajnoj jedinici strogo su propisane i s tim propisima mora biti upoznat svaki iznajmljivač početnik, kao i onaj koji se iznajmljivanjem bavi već dulje vrijeme, jer propisi su podložni promjenama.

Evo zbog čega sve zapravo možete dobiti kaznu:

Osim ozbiljnih kršenja propisa poput neisticanja cjenika, neprijavljivanja gostiju i sličnog, kaznu možete platiti i zbog nekih sitnica koje se, na prvi pogled, čine nevažnima.

Apartmani s tri i četiri zvjezdice moraju imati dodatnu opremu poput ogledala za cijelu figuru. Imali dvije, tri ili četiri zvjezdice u apartmanu obvezno morate imati sliku ili drugi ukrasni predmet, stoji u Pravilniku.

Isto tako morate imati i garderobni ormar, no u njemu mora biti pet sličnih vješalica za odjeću po osobi. Ako to nemate, riskirate kaznu. Koliku točno - teško je reći jer ne postoji jedinstven cjenik.

Kazne za neposjedovanje ovih predmeta, odnosno za nepridržavanje pravila propisanih Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti i Pravilnikom o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, iznose od 2000 do 5000 kuna, a u slučaju ponavljanja prekršaja od 4000 do 10.000 kuna.

Iznimno, turistički inspektor može, prema vlastitoj procjeni, naplatiti kaznu u iznosu od 750 kuna na mjestu događaja.
 
(l:turizmoteka.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se