TRAŽIŠ? NAĐI.

Karneval u Opatiji

ČLANCI
30.12.2019. 9:01:00

Karneval u Opatiji
Svake godine na blagdan Sv. Antuna Opata u Opatiji i okolnim mjestima tradicionalno započinje "peto godišnje doba" - Karneval. To je čarobno doba ispunjeno smijehom i veseljem, doba kada ljudi stavljaju šarene maske i postaju netko drugi. Ljubitelji karnevala imaju jedinstvenu priliku ispuniti svoje snove iz djetinjstva i makar samo na tren postati super junaci, vještice, vile ili kraljice. Smijeh i veselje krasi sve, od šarenih gradskih ulica, šetnice uz more, do restorana i hotela.

Šarm Karnevala u Opatiji možete doživjeti kroz brojna događanja kao što su Dječji karnevalski korzo sa šarenim dječjim maškaranim grupama i Balinjerada u kojoj se hrabri sudionici spuštaju niz strmu cestu u neobičnim i kreativnim ’karićima’. Ova luda utrka vozila na balinjerama pruža nezaboravnu zabavu kako za one najmlađe tako i za one starije. Taxi balinjera je zabavan program koji omogućuje svim posjetiteljima i turistima da dožive ovu ludu vožnju ’karićima’. Stoga, maškarajte se i dođite u Opatiju!

Program Karnevala u Opatiji

17. siječnja u 11:00 h
 • Antonja, podizanje karnevalske zastave i Pusta
 • Opatijska tržnica
 
Nedjelja, 09. veljače, 12:00 h - 15:00 h
 • 24. Dječji karnevalski korzo
U pomno osmišljenim maskama u koje su ugradili vlastiti trud i ideje, stotine djece iz čitave Hrvatske i inozemstva prolazi rutom od središnjeg trga ispred tržnice do glavnog gradskog kupališta, a putem ih bodre brojni promatrači u publici i zabavljaju animatori i glazbenici. Vrhunac manifestacije održava se na platou kupališta Slatina gdje se djeca druže uz okrijepu i zabavni program.
 

Petak, 14. veljače, 20:00 h
 • Klapski maškarani maraton
Klapski maškarani maraton predstavlja tradicionalne hrvatske vokalne skupine u nešto drugačijem aranžmanu, jer svojim glasovima moraju stvoriti ritam polke i izvesti neke od poznatih karnevalskih poskočica. Osim glasovnih sposobnosti, na ovom natjecanju do izražaja dolazi i maškarani duh, jer publika i stručni žiri ocjenjuju kvalitetu izvedbe, ali i atraktivnost maske i prateće koreografije. U revijalnom programu sudjeluju poznati glazbenici, pusna društva i zvončarske skupine. 
 

Nedjelja, 16. veljače
 • 37. Balinjerada
  • 10:00 h Treninzi i TAXI balinjere
  • 12:00 h Start utrke
  • 12:30 h Mimohod karnevalskih grupa
  • 13:00 h Kukalka
Uzbudljivo natjecanje vozila na „balinjerama" ili kugličnim ležajevima koja velikim brzinama, uz skandiranje tisuća okupljenih ljudi, jure u spustu niz glavnu ulicu, već trideset godina jedinstvena je opatijska karnevalska atrakcija. Balinjerada je dijelom brzinsko natjecanje u spretnosti upravljanja neobičnim „jurilicama" kućne izrade, a dijelom maškarana povorka u kojoj se predstavljaju elaborirane putujuće konstrukcije u koje su karnevalske grupe uložile mjesece rada i koje često predstavljaju ironične i jetke komentare na aktualna društvena zbivanja. 
 

Srijeda, 26. veljače, 11:00 h
 • Spuštanje karnevalske zastave i Pusta
  • Opatijska tržnica
(l:visitopatija.com)
 
Sviđa vam se ovaj članak? Pratite nas na Facebooku i Instagramu i prvi saznajte novosti.

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se