Hrvati mogu bez ograničenja raditi u Sloveniji i Britaniji, Austrija se otvara tek 2020.

ČLANCI
3.7.2018. 8:46:46

Hrvati mogu bez ograničenja raditi u Sloveniji i Britaniji, Austrija se otvara tek 2020.
Hrvatski državljani od 1. srpnja mogu se bez ikakvih ograničenja zaposliti u Sloveniji, objavilo je tamošnje ministarstvo rada.

Time je i Slovenija ukinula ograničenja za hrvatske državljane na svojem tržištu rada. U slovenskoj Gospodarskoj komori procjenjuju da će se u sljedeće tri godine u Sloveniji zaposliti između tisuću i dvije tisuće hrvatskih radnika, najviše u tvrtkama uz granicu i u turističkoj djelatnosti.

Osim u Sloveniji, Hrvati se od nedjelje bez ograničenja mogu zapošljavati i u Velikoj Britaniji.

S druge strane, austrijska vlada objavila je u ožujku da namjerava zatražiti odobrenje Europske komisije da se do 2020. produlji prijelazno razdoblje tijekom kojeg građani Hrvatske nemaju potpuno otvoren pristup austrijskom tržištu rada.

Kao jedan od razloga naveden je velik broj nezaposlenih hrvatskih državljana koji žive u Austriji.

- Već sada bilježimo natprosječno velik broj Hrvata u Austriji koji su bez posla. I zato se može polaziti od toga da prijevremeno otvaranje tržišta rada za državljane ove zemlje ne bi rezultiralo povećanjem broja stručnjaka i visokokvalificiranih nego povećanjem broja nezaposlenih - stajalo je u ožujku u obrazloženju vlade.

Nadalje se objašnjava da je i sada, kada je tržište rada za radnike iz Hrvatske djelomično zatvoreno, poslodavcima iz Austrije moguće zaposlenje hrvatskih radnika u preko 60 zanimanja koja su u Austriji deficitarna. Vlada je rekla da ispituje i dodatne izuzetke, primjerice za sezonske radnike u turizmu kao i za proširenje liste zanimanja koja su izuzeta od ograničenja.
 
(l:novac.jutarnji.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se