Jesu li cirkon keramičke zubne krunice bolje od metal keramičkih?

PODUZETNIČKE PRIČE
8.11.2018. 14:01:02

Jesu li cirkon keramičke zubne krunice bolje od metal keramičkih?

Ugradnja zubne krunice jedan je od najčešćih zahvata kojeg obavljaju stomatolozi. Pacijenti danas često žele znati koja je prednost metalne u odnosu na bezmetalnu keramiku i obrnuto, i u kojim slučajevima se odlučiti za koju. O ovoj temi smo razgovarali s liječnicima dentalne medicine iz Stomatološke klinike Kalmar, u nastavku pročitajte što smo saznali.

 

Prednosti metal-keramičke zubne krunice

 

Metal-keramička zubna krunica danas je definitivno najčešća vrsta krunice koja se koristi u fiksno-protetskoj terapiji. Metal koji se nalazi u sastavu ove krunice je legura metala kroma, molibdena, paladiuma i dr, a iz koje je izbačen nikal koji je izazivao alergijske reakcije kod malog broja pacijenata. Dobar je izbor kako za prednje, tako i za stražnje zube jer u potpunosti ispunjava i estetske i funkcionalne uvjete.

 

Ono što najviše smeta pacijente koji dugi niz godina u ustima imaju metal-keramičke krunice, je tamni rub metala uz gingivu. Danas, uz najnovije moderne materijale koji postoje na tržištu i uz moderne tehnike preparacije zuba, taj je rizik sveden na minimum. 


Prednosti cirkon-keramičke zubne krunice

 

Ako želite prirodniju transparentnost i boju zuba, onda odaberite za cirkon-keramiku, koja je prije svega odličan izbor za prednje zube zbog svoje visoke estetike. Pacijenti često čak i ne uoče razliku, ali ona ipak postoji. Prije svega, ovdje ne postoji metalna osnova, već umjesto metala imamo cirkonsku kapicu.

 

Cirkon keramika je jako tvrda keramika izrađena od cirkon-oksida. Tehnički gledano, tijek izrade ovakve krunice u laboratoriju je malo kompliciraniji, pa je stoga i cijena ovakve krunice nesto viša. Nakon izlivenog otiska, u našem laboratoriju, model se skenira, te uz pomoć softvera izrađujemo virtualni nadomjestak koji se zatim kompjuterski vođenom frezalicom savršeno precizno freza iz komada cirkon-oksida.

 

 

Koju zubnu krunicu odabrati?

 

Pri odabiru vrste zubne krunice doktor dentalne medicine treba uzeti u obzir cjelokupnu situaciju u usnoj šupljini pacijenta, osobito pacijentov zagriz i raspored žvačnih sila. Treba naglasiti, da su danas svi materijali koji se koriste u stomatologiji maksimalno poboljšani, tako da ne postoji apsolutna kontraindikacija za izradu određene krunice. Svakom pacijentu treba individualno pristupiti i naći najbolje rješenje da se zadovolji kako estetska tako i funkcijonalna komponenta rehabilitacije, naravno, uzimajući u obzir i pacijentovu financijsku stranu i mogućnost održavanja odgovarajuće oralne higijene.

 


Stomatološka klinika Kalmar iz Rijeke pružaju usluge implantologije, oralne kirurgije, protetike, ondodoncije, ortodoncije, digitalne dijagnostike, paradontologije i dječje stomatologije. Stručni u svim granama stomatologije, stomatolozi ove riječke klinike kontinuirano prate i specijaliziraju se u sklopu najmodernijih dostignuća stomatološke znanosti i moderne medicine. Posjetite stranice stomatološke klinike Kalmar na portalu eKvarner.info i ugovorite besplatan pregled.

 

(I: eKvarner.info)


Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se