Sušenje smokava: odlična ideja za posao koja će oduševiti vlasnike OPG-ova i ljubitelje zdrave hrane

ŠTO, GDJE, KAKO...?
27.1.2020. 14:25:26

Sušenje smokava: odlična ideja za posao koja će oduševiti vlasnike OPG-ova i ljubitelje zdrave hrane
Želite pokrenuti vlastiti posao ili vam treba dodatna zarada?

Maštate o napuštanju trenutnog posla ili promjeni karijere?

Takav zaokret iziskuje veliku dozu hrabrosti i volje no prvenstveno će vam trebati dobra ideja za posao koju ćete realizirati i pretvoriti u unosan biznis.
 

Ideja za posao

 
Zainteresirani ste za otvaranje OPG-a ili već uzgajate voće i ne znate što s viškom? Predlažemo sušenje smokava i ostalog voća.
 
Ako volite prirodu i nije vam problem zasukati rukave, a k tome još i posjedujete nešto zemlje, sušenje smokava i/ili drugog voća za vas bi se moglo pretvoriti u unosan posao.
 
ideja za posao, sušenje smokava

Zašto smokva?

 
Smokva je zbog svog specifičnog slatkog okusa omiljena diljem svijeta, a osim toga obiluje i ljekovitim svojstvima te je odličan izvor vitamina B, C, A i K kao i minerala poput kalcija, fosfora, kalija i magnezija.
 
Razne sorte smokava duž naše se obale tradicionalno uzgajaju već stoljećima, a sve je češće sade i na kontinentu.
 
Iako je svježa najukusnija, smokva se zbog kratkog vijeka trajanja prerađuje. Neki od proizvoda koji se od nje dobivaju su: marmelada, pekmez, rakija i vino od smokve, sirup, kompot, smokvenjak i slatko od smokava no najpopularnija je svakako sušena smokva.
 
Za sušenje su najzanimljivije dvije sorte, bjelica i zamorčica. Ovi se proizvodi mogu plasirati prvenstveno na domaće turističko tržište, iako ni na inozemnom zapadnom tržištu potražnje ne nedostaje.
 
Sušenje smokava

Sušenje smokava

 
Smokve se mogu sušiti na suncu. Ovisno o vremenskim prilikama proces traje oko tjedan dana i iziskuje povremeno okretanje smokava na sušilu i obavezno unošenje u natkriven prostor ili pokrivanje svako večer.
 
Ako smokve pokisnu ili se orose, to bi  moglo rezultirati njihovim kvarenjem zbog plijesni, mušica ili bakterija.
 

Sušare za smokve i ostalo voće

 
O sušenju smokava smo razgovarali sa stručnjacima za proizvodnju sušara iz tvrtke Silo Tehnika iz Delnica.
 
"Želite li skratiti i u potpunosti imati pod kontrolom proces sušenja, sušare za smokve tad su mnogo praktičnije rješenje. U njima se temperatura i vlaga mogu regulirati čime se bitno utječe na osiguravanje kvalitete osušene smokve." - kaže gospodin Nikola Sigfrid, diplomirani inženjer strojarstva. - "Naši su klijenti najčešće mali proizvođači sušenog voća i bilja diljem jadranske obale, od Istre do Visa."
 
Za sušenje smokava u manjim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima preporučuje sušare KKS 10 i KKS 20 koje se mogu prilagoditi potrebama naručitelja kao i energentu koji je na raspolaganju uključujući i sunčevu energiju.
 
Iako vrijeme sušenja ovisi o vrsti smokve i njezinoj vlažnosti, u ovakvim sušarama smokve se osuše za 15 do 24 sata.
 
Sušare za smokve KKS 10 i KKS 20

Sušare KKS 10 i KKS 20

 
Sušare KKS 10 i KKS 20 komorne su i sastoje se od polica s tavicama na koje se slažu smokve. Dolaze u jednom komadu te su nakon priključenja na napajanje spremna na rad.
 
Iako su ove sušare relativno malih dimenzija, prilikom planiranja ugradnje sušare potrebno je voditi računa i o njezinoj pravilnoj orijentaciji te o izlazu i ulazu otpadnog zraka.
 
Osim smokava i drugog voća u njima se mogu sušiti i povrće, ljekovito bilje, tjestenina, gljive i ostali rastresiti materijali prehrambene, kemijske i farmaceutske industrije.
 
Sušenje smokava u Sušarama

Sušenje smokava u sušari: postupak

 
Smokve se na tavice prostiru jednoslojno, a zatim se tavice postavljaju u sušaru jedna ispod druge.
 
Električni grijači zagrijavaju zrak koji struji te suši smokve, postupak uvođenja novog i izbacivanja vlažnog zraka u potpunosti je automatiziran i može se programirati.
 
Sušare KKS 10 i KKS 20 imaju 30 različitih programa za sušenje, a njihova je najveća prednost što mogu osušiti i do 120 kilograma smokava u jedan dan.
 
U tablici možete vidjeti orijentacijske parametre za sušenje različitih kultura.
 
Sušare za smokve, voće, povrće, bilje 
 
Odlučite li se na proizvodnju suhih smokava, suhog voća ili suhog bilja, obratite se tvrtki Silo Tehnika iz Delnica koja se već 30 godina bavi proizvodnjom sušara. Osim ovih manjih, u ponudi ima i veće sušare, baš kao i sušare za kukuruz i ostale žitarice te sušare za drvo, drvne proizvode i nusprodukte. Samo vas jedan klik dijeli od njihove stranice na portalu eKvarner.info, kliknite i provjerite ponudu sušara.
 
Sviđa vam se ovaj članak? Pratite nas na Facebooku i Instagramu i prvi saznajte novosti.

(I: eKvarner.info)

VEZANE VIJESTI

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se