Seminar: Što s poduzećem nakon odlaska u mirovinu

NOVOSTI
1.3.2019. 8:49:08

Seminar: Što s poduzećem nakon odlaska u mirovinu
Odluka o budućnosti poduzeća nakon odlaska u mirovinu i povlačenja iz biznisa aktualna je za svakog trećeg poduzetnika u Hrvatskoj. Naime, gotovo trećina poduzetnika u Hrvatskoj u šestom je desetljeću života i godinama kada je potrebno upitati se – što napraviti s poduzećem nakon povlačenja u mirovinu – prepustiti ga djeci, prodati ili pronaći neku treću opciju.

U razvijenim europskim zemljama, koje imaju dugu tradiciju poduzetništva, visoko je razvijena svijest o rizičnosti faze u životnom ciklusu poduzeća kada dolazi do promjene na čelnoj poziciji. Prema rezultatima Business Transfer Barometar istraživanja u Hrvatskoj 5.300 poduzeća s oko 57.000 zaposlenih predstavljaju posebno rizičnu skupinu čiji vlasnici ne poduzimaju potrebne korake za pronalazak rješenja za održivost poduzeća i nakon njihovog povlačenja u mirovinu te nemaju dovoljno informacija o složenosti i trajanju procesa prijenosa poslovanja.

Cilj radionice je potaknuti vlasnike na pravovremenu pripremu za prijenos poslovanja kako bi se izbjeglo donošenje odluka o budućnosti poduzeća pod pritiskom iznenadnih i nepredvidivih okolnosti, te kako bi se odabralo najbolje rješenje. Osim toga, cilj je i pružiti sudionicima informacije, savjete i primjere dobre prakse važne za uspješno provođenje prijenosa upravljanja i vlasništva u malim i srednjim poduzećima.

Radionica je namijenjena vlasnicima malih i srednjih poduzeća bez obzira planiraju li prenijeti poduzeće na obiteljske nasljednike, prodaju ili neko drugo rješenje, članovima obitelji, ključnim zaposlenicima, te predstavnicima institucija koje pružaju savjetodavnu podršku poduzetnicima.

Vrijeme i mjesto održavanja: 07. ožujka, STEP RI znanstveno-tehnologijski park – učionica na prvom katu, Radmile Matejčić 10, Rijeka

Sadržaj:

  • treba li umirovljenje vlasnika značiti kraj poduzeća
  • prijenos poslovanja u Hrvatskoj : želje vs. stvarnost
  • kako odabrati najbolje rješenje za prijenos poslovanja
  • analiza slučaja prijenosa poslovanja iz prakse

Predavač

Dr.sc. Mirela Alpeza je izvanredna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i nositeljica kolegija Obiteljsko poduzetništvo i Transfer poslovanja u malim i srednjim poduzećima. Od 2011. godine direktorica je Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR) gdje aktualizira problematiku prijenosa poslovanja. Voditeljica je istraživanja Business Transfer Barometar Hrvatska, ko-autorica publikacija Izazovi prijenosa poslovanja u malim i srednjim poduzećima i Prijenos poslovanja – minivodič za poslovnu zajednicu, voditeljica radne skupine Business transfer ekosistem Europskog udruženja za prijenos poslovanja malih i srednjih poduzeća (TRANSEO). Održala je brojne radionice i savjetovanja poduzetnika na temu planiranja prijenosa poslovanja.

Trajanje: od 10:00 do 15:30 h
Rok za prijavu: 06. ožujka do 12 h ili do popunjavanja mjesta

Kotizacija: ne plaća se (financirano iz projekta EEN)

Napomena:
Prilikom zaprimanja prijava vodit će se računa je li seminar namijenjen prijavitelju. Prijava drugog djelatnika iz iste tvrtke moguća je u slučaju preostalih mjesta.
 
 
(l:step.uniri.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se