TRAŽIŠ? NAĐI.

Kratki vodič za brzi popravak ograde i portuna

ŠTO, GDJE, KAKO...?
29.8.2019. 15:25:44

Kratki vodič za brzi popravak ograde i portuna
Popravak ograde i portuna često podrazumijeva manje zahvate poput podmazivanja, farbanja i čišćenja hrđe, a ponekad i veće radove.
 
Kovane, aluminijske i inox ograde poznate su po dugovječnosti. U normalnim okolnostima, dobro održavana metalna ograda može trajati 30 i više godina. Međutim, loše vremenske prilike, učestalo korištenje pa čak i pomicanje tla mogu prouzročiti neočekivanu štetu na vašem portunu ili ogradi.

Uzroci oštećenja metalnih ograda i portuna

Zbog prirodnog kretanja tla, tijekom vremena može doći i do pomicanja ograde,  zato ona može početi visiti ili se čak srušiti, što ne samo da loše izgleda već i ometa pravilno funkcioniranje portuna.

Jako nevrijeme, olujni udari vjetra ili grom, mogu oštetiti ili srušiti dijelove vaše ograde.
Udar vozila, pad stabla ili grane, još su neki od mogućih uzroka štete. Aluminij se može udubiti čak i ako ga udari čovjek ili velike životinje. No učestalo korištenje najčešći je uzrok nastajanja oštećenja na ogradi koja se mogu djelomično izbjeći rutinskim održavanjem.
 
Ograde za dvorište, Rijeka, Madra Nakovanj 

Najčešći problemi s ogradom i kako ih riješiti


1. Portun se teško otvara

Redovito podmazujte pokretne dijelove portuna poput šarki i okova, a ponekad ćete ih morati i zamijeniti.

2. Srušeni stupovi

Učvrstite srušene stupove tako da ih betonirate. Ako su već bili ugrađeni u beton, možda ćete postojeću betonsku podlogu morati razbiti čekićem ili maljem i ukloniti je. Nakon toga postavite stupove i ulijte novi beton.
 
Popravak ograde za dvorište, Rijeka, Madra Nakovanj 

3. Olabavljena vodilica za klizni portun

Ponekad je vodilicu dovoljno učvrstiti uz pomoć okova. Ako je ona i iskrivljena, trebat ćete ukloniti cijeli portun i zamijeniti vodilicu. Kod neobojene ograde, obratite pozornost na usklađivanje boje nove vodilice i postojećih elemenata. Rješenje je jednostavnije ako je u pitanju obojena ograda jer je tada dovoljno novu vodilicu obojiti u istu boju. Ako primijetite da je boja ograde s vremenom izblijedjela, iskoristiti ovu priliku i cijelu je prefarbajte.

4. Savijena, udubljena ili oštećena ograda

Čeličnu ogradu moguće je izravnati uz pomoć čekića, a ako se radi o aluminiju, oštećeni dio ćete vjerojatno trebati u potpunosti zamijeniti.
 
Popravak kovane ograde, Rijeka, Madra Nakovanj 

5. Hrđa na inox ogradi

Protivno uvriježenom mišljenju, ograda od nehrđajućeg čelika ipak će s vremenom početi hrđati, posebice ako je izložena jakim oborinama ili slanoj vodi. Dođe li do toga, pijeskom i / ili žičanom četkom očistite ogradu prije nanošenja temeljnog anti korozivnog premaza, a zatim nanesite premaz na bazi smole ili sprej za inox. Sprejanje je najbrža metoda, no nanesete li premaz kistom, on će duže trajati i biti otporniji, što je posebno važno na mjestima vara.

6. Prljava ograda

I kovana i inox ograda mogu se prati. U 1 litru tople vode stavite 1 šalicu deterdženta za kućanstvo i oribajte prljavštinu, a zatim ogradu isperite vrtnim crijevom. Druga opcija je pranje pod pritiskom.
 
Kovane ograde, Rijeka, Madra Nakovanj 
Ponekad je oštećenje na ogradi ili portunu takvo da ga sami ne možete popraviti ili jednostavno nemate vremena, volje ni znanja da biste uopće pokušali. Ako je to i vaš slučaj, nazovite stručnjake iz tvrtke Madra Nakovanj iz Rijeke koja se bavi izradom, montažom i popravkom kako ograda tako i portuna od kovanog željeza i inoxa.
 
Bilo da želite kupiti novu ili popraviti postojeću balkonsku ili ogradu za dvorište, obratite im se putem obrasca za upit. Posjetite njihovu stranicu na portalu eKvarner.info i saznajte više o inox i kovanim ogradama koje mogu izraditi za vas.
 
Inox ograde, Rijeka, Madra Nakovanj 
 (I: eKvarner.info)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se