TRAŽIŠ? NAĐI.

Koje su prednosti grijanja na pelete?

ŠTO, GDJE, KAKO...?
24.10.2017. 9:18:00

Koje su prednosti grijanja na pelete?
Iako je proizvodnja peleta započela prije 30-ak godina, tek je novo stoljeće, donoseći sa sobom ekološku svijest i pojam obnovljivih izvora energije, otvorilo vrata ovom čudesnom proizvodu.

Što su peleti?

Peleti su u naravi briketirano drvo. Za sirovinu se koristi biomasa, koja je "do jučer” smatrana otpadom. Piljevina i drveni sitniš melju se, suše, rafiniraju i prešaju te procesuiraju u finalni proizvod. Pelet je stvoren pod izrazito visokim pritiskom koji značajno podiže temperaturu drveta stvarajući prirodno "ljepilo". Kod izgaranja, kao proizvođač topline, pelet ne proizvodi stakleničke plinove te se smatra jednim od rijetkih apsolutno prirodnih, sigurnih i zdravih energenata

Zašto peleti?

Drveni pelet proizvodi se iz usitnjenog drveta, prešanog pod velikim pritiskom koji omogućava prirodno vezanje drveta. Peleti su ekstremno gusti i imaju mali udio vlage (<10%). Pri izgaranju peleti proizvode znatno manje emisije NOx, SOx, te CO od dozvoljenih graničnih vrijednosti. Proizvodnja drvenih peleta počela je u Europi i SAD-u za vrijeme naftne krize 70-ih - peleti su pružili jeftinu i kvalitetnu zamjenu lož ulju. Popularnost su stekli ponovo 90-tih kada su zemlje počele poticati upotrebu obnovljivih izvora energije. Drveni peleti su mali i pravilnog oblika što omogućava automatsko doziranje s vrlo finim podešavanjem.

Karakteristike peleta

Pošto je pelet proizveden isključivo od drveta, bez ikakvih dodataka, pelet ne sadrži nikakve tvari štetne po zdravlje. Drveni pelet je štedljiv te održivi energent, a prosječno kućanstvo koristi oko 6 tona peleta na godinu. Kod odabira peleta potrebno je obratiti pažnju na kvalitetu proizvođača. Kvaliteta peleta je posebno bitna u domaćinstvima, gdje peleti upitne kvalitete mogu izazvati vrlo štetne posljedice.
 


Prednosti grijanja na pelete

Grijanje na pelete s godinama je sve popularnije, zbog svojih brojnih pozitivnih karakteristika. Ovo su neke od njih:
  • Obnovljivo - proizvedeno iz biomase koja se obnavlja
  • Dugotrajno - povrat investicije u kratkom periodu
  • Ležerno i udobno - potpuno automatski sustav
  • Isplativo - niski troškovi održavanja i značajno niži troškovi grijanja
  • Čisto - proizvedeno iz čiste piljevine bez aditiva
  • Neutralno - neutralna emisija CO2
  • Održivo - čuva okoliš i stvara radna mjesta
 
 
Tvrtka GEA 7 osnovana je u želji da omogući kupcima nabavku što većeg izbora kvalitetnog ogrjeva u vidu vrhunskog drvenog peleta i briketa. Kvaliteta i količina proizvoda koju nude u asortimanu zasigurno će zadovoljiti sve potrebe kupaca. Obratite se s povjerenjem i odlučite se za kvalitetan sustav grijanja.

(I:eKvarner.info)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se