Koja je razlika između ljetnih i zimskih guma?

PODUZETNIČKE PRIČE
24.4.2018. 10:36:13

Koja je razlika između ljetnih i zimskih guma?
Automobilske gume igraju veliku ulogu za sigurnost u vožnji. Stiglo je proljeće, što znači da je vrijeme i za zamjenu guma na vašem limenom ljubimcu. Hrvatski zakon propisuje kako je zimske gume obvezno imati do 15. travnja, nakon čega ih je moguće zamijeniti onim ljetnima. Poželjno je da sve četiri gume budu jednake, odnosno da su od istog proizvođača te jednakih dimenzija koje odgovaraju vašem automobilu. 

Posjetili smo tvrtku Euroton International koja se već više od 20 godina bavi prodajom kvalitetnih auto dijelova i upitali ih da nam u kratkim crtama objasne temeljne razlike između ljetnih i zimskih guma. Pročitajte što su nam sve ispričali i otkrijte zašto je važno redovito mijenjati automobilske gume.

Zimske gume


Zimske gume prepoznatljive su po svojim oznakama: MS, M+S ili M&S i znaku pahuljice snijega s vanjske strane. Najbolje se ponašaju pri temperaturama nižim od 7 stupnjeva Celzijusa. 

Svima je poznat termin "ćelave gume". Do te pojave dolazi zato što se one pri višim temperaturama brže troše. Na površini imaju mnogobrojne minijaturne utore koji služe za lakši prohod automobila kroz snijeg, bljuzgu i manje prometne poplave. Utori ujedno sprječavaju akvaplaning tijekom vožnje, do kojeg dolazi kada vozilo svojom težinom ne može istisnuti vodu iz utora tijekom vožnje. Kada gazni sloj zimskih guma dosegne manje od 4 mm, put kočenja postaje duži, a njihova svrha pri vožnji po snijegu ili ledu svodi se na minimum. 

Ljetne gume


Kao što i sami možete zaključiti, ljetne gume imaju najbolje performanse tijekom toplijih godišnjih doba. Njihov sastav tvrđi je od onih zimskih, od kojih sadrže manje prirodne gume zbog čega pri temperaturama ispod 7 stupnjeva postaju sklonije pucanju. 

Pri višim temperaturama ljetne gume bolje prianjaju uz podlogu, čemu pridonosi i manji broj utora na gazištu. Ako živite na mjestu gdje su poledice i padaline česta pojava, nikako nemojte zimi ostaviti ljetne gume. Na niskim temperaturama one gube na elastičnosti, dolazi do smanjenog trenja između gume i ceste, a put kočenja znatno se produžuje. 

Zašto mijenjati gume


Ako želite maksimalnu sigurnost u vožnji, pravilo je da gume moraju biti u savršenom stanju. Ljetne i zimske gume razlikuju se po sastavu i gaznoj površini. Ljetne gume u zimskim uvjetima, i obrnuto, uzrokuju gubitak kontrole nad vozilom. U svakom propisanom razdoblju vaš bi automobil trebao imati odgovarajuće gume. Držite li se tog pravila, gume mogu potrajati i nekoliko sezona

Ako još niste montirali ljetne gume, tvrtka Euroton International iz Rijeke poziva vas da novi set izaberete iz njihove bogate ponude. Ljubazno osoblje Eurotona preporučit će vam kvalitetne gume koje će savršeno odgovarati vašem vozilu. Osim novih guma, nude vam i rezervne auto dijelove, motorna ulja i maziva te široku paletu proizvoda iz kategorije auto moto svijeta. Trebate li radnu ili sportsku odjeću, promotivni tekstil i materijale, potražite ih na službenim stranicama Euroton Internationala

(I: eKvarner.info)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se