TRAŽIŠ? NAĐI.

Granit ili mramor: što odabrati za kuhinjske radne ploče, stepenice ili pult?

ŠTO, GDJE, KAKO...?
11.9.2019. 12:55:43

Granit ili mramor: što odabrati za kuhinjske radne ploče, stepenice ili pult?
Što odabrati, mramor ili granit?
Ovo je jedna od najtežih odluka kad je u pitanju uređenje interijera. Bilo da opremate, odnosno preuređujete kuću, hotel ili kafić, kad tad ćete se susresti s ovom dilemom. Radi se o kvalitetnim i estetski lijepim materijalima, no koji je od njih bolji, teško je reći. Donosimo vam stoga njihove prednosti i nedostatke jer i onako je na vama da sami donesete odluku. 

Razlike u strukturi mramora i granita

Mramor je metamorfna stijena, nastala od vapnenca koji je bio izložen ekstremnim vrućinama i pritiscima uzrokovanim tektonskim kretanjem zemljine kore.
Granit je magnetna stijena koja se sastoji od čestica kvarca, ortoklasa, kalija i vapnenca. 
 
Mramor, klesarija Hrvatin, Rijeka, Matulji

Sličnosti mramora i granita

Mramor i granit su vrste prirodnog kamena od kojih se izrađuju kuhinjske radne ploče, stepenice i pultovi moderna izgleda.
Oba su materijala porozna, što znači da lako upijaju različite tekućine. Ne nanesete li na njih odgovarajuću impregnaciju, na obje će površine uslijed korištenja lako nastati mrlje.

Impregnacija je jednostavan postupak koji sprječava nastajanje mrlja i čuva ljepotu kamena. Preporučujemo sredstva za impregnaciju koja prodiru ispod površine kamena te ga štiti od vlage, prljavštine i mrlja. Prije impregnacije, temeljito očistite kamen kako postojeća masnoća i nečistoće ne bi ušle u strukturu materijala.  
 
Kuhinjska radna ploča Rijeka, klesarija Hrvatin

Razlika između boje i cjelokupnog izgleda

Izgledom se mramor i granit prilično razlikuju jedan od drugog.

Granit se sastoji od različitih zrnaca materijala koje zapravo možete vidjeti na njegovoj površini. Zato granit možete nabaviti u širokom rasponu uzoraka i boja. Svaka granitna ploča može sadržavati široku paletu nijansi, obično u srednjim do tamnim nijansama plave, narančaste, crvene, smeđe, zelene, bordo itd.

Mramor, s druge strane, ima konzistentniju boju s venama koje prolaze kroz njega. Vene u mramoru obično nastaju zbog nečistoća poput željeznog oksida. 

Neki smatraju da je mramor ljepši od granita, dok drugi misle suprotno, no zapravo se sve svodi na osobni izbor. 
 
Granit, klesarija Hrvatin, Rijeka, Matulji

Trajnost: Koji je od ova dva materijala izdržljiviji i čvršći?

Kada je u pitanju trajnost i tvrdoća, granit je definitivno favorit! Mnogo je jači i izdržljiviji od mramora što ga čini otpornijim na ogrebotine i lomljenje.

Također su oba materijala prilično otporna na toplinu, ali to ne znači da bi trebali stavljati vruće tave direktno na njih i ostaviti ih duže vrijeme. Uvijek koristite podmetače za posuđe i nikada nemojte stavljati ništa vruće izravno na površinu jer može doći do oštećenja od topline.

Održavanje: Što zahtijeva više održavanja mramor ili granit?

Granitni pultovi, stepenice i kuhinjske ploče zahtijevaju manje održavanja u usporedbi s mramorom.

Mnogi se stručnjaci slažu da granit zahtijeva umjerenu količinu održavanja. Mramor, s druge strane, zahtijeva umjereno do puno održavanja. Drugim riječima, možete očekivati da ćete potrošiti više vremena i novca održavajući mramorne ploče nego granitne.
 
Mramorna kupaonska ploča, Rijeka, Klesarija Hrvatin

Kad je u pitanja impregnacija, važno je znati da se ona koristi i kod granita i kod mramora kako bi se spriječilo da mrlje i tekućine prodru ispod površine.

Mramor treba impregnirati češće tj. dva puta godišnje dok je za granit to dovoljno učiniti jednom svake dvije godine. Kad ćete zapravo ponovno morati impregnirati vašu kuhinjsku radnu plohu ili pult ovisi o tome koliko se površina koristi i koliko se redovno čisti.

Cijena - što je skuplje mramor ili granit?

Kada je riječ o cijeni, mramor je svakako skuplji u usporedbi s granitom. Stvarna cijena, međutim, ovisi o složenosti posla, broju spojeva, uglova i stilu kuhinjske ploče, pulta ili stepenica koje odaberete.

Bilo da se odlučite za mramor ili granit za vaš dom, ugostiteljski objekt ili poslovni prostor, Klesarija Hrvatin iz Matulji za vas može izraditi kuhinjske pultove, stepenice, pultove. Rad s kamenom njihova je ekspertiza, što su prepoznali i brojni arhitekti, vlasnici hotela i obiteljskih kuća. Zaista impresivan veliki kameni pult s pljuvačnicom izradili su za edukacijski centar Hug & Punch u Matuljima.
 
Granitni puult. klesarija Hrvatin. Rijeka, Matulji

Posebnost Klesarije Hrvatin njihovo je bogato stručno znanje pa tako uz uporabu CNC stroja u njihovoj radioni nastaju brojni proizvodi od raznih vrsta kamena. Osim za već navedene elemente za uređenje interijera, možete im se obratiti i za izradu dovratnika, radnih stolova, šankova i ploča za kupaonice. Bave se i izradom nadgrobnih ploča, a po želji kupca mogu odraditi i graviranje slike pokojnika. Klesarije Hrvatin nudi zaista širok raspon proizvoda i usluga, stoga kliknite na link i saznajte više na portalu eKvarner.info. 
 
Izrada nadgrobnih spomenika Rijeka Klesarija Hrvatin

(I: eKvarner.info)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se