TRAŽIŠ? NAĐI.

Dizalice topline: Uštedite na hlađenju, grijanju i pripremi tople vode uz samo jedan uređaj!

ŠTO, GDJE, KAKO...?
26.4.2018. 13:06:56

Dizalice topline: Uštedite na  hlađenju, grijanju i pripremi tople vode uz samo jedan uređaj!
Dizalica topline, toplinska pumpa ili toplinska crpka termini su za uređaj koji koristi temperaturu okoline i prenosi toplinsku energiju iz sustava niže temperaturne razine u sustav više toplinske razine. Koriste se za proizvodnju potrošne tople vode, zagrijavanje ili hlađenje prostora. Sustavi koji koriste toplinske crpke za grijanje ili hlađenje ekonomičan su, pouzdan i ekološki oblik korištenja energije.

Dizalice topline za grijanje i hlađenje


Djelotvornost toplinske dizalice veća je što je manja razlika u temperaturi između grijane radne tvari i topline iz okoliša. S obzirom na princip rada, postoje dizalice topline koje koriste energiju vode, zemlje ili zraka. Najučinkovitijima se smatraju toplinske crpke koje za pogon koriste vodu. Unatoč tome, najčešći je izbor toplinska dizalica koja koristi energiju zraka, budući da ne potražuje izvor vode niti puno prostora za postavljanje cjevovoda.
 
 

Princip rada dizalice topline za grijanje prostora


Iz zemlje, vode ili zraka preuzima se toplinska energija koja, cirkulirajući kroz sustav, prenosi toplinu do pumpe koja je potom šalje u kompresor. Radna se tvar u kompresoru tlači, a njena se temperatura zagrijava unutar kondenzatora. Kada dosegne optimalnu temperaturu, prenosi se u zrak prostora koji se želi zagrijati. Kako grije okolni prostor, radna se tvar hladi i vraća u isparivač preko ekspanzijskog ventila, nakon čega ponovno kreće kružni proces.

Princip rada dizalice topline za hlađenje prostora


Za hlađenje prostora kod zemljanih toplinskih pumpi dostupne su dvije mogućnosti. Prva varijanta je tzv. pasivno ili prirodno hlađenje. To je ujedno i najjeftiniji način hlađenja kućanstva. Radna tekućina cirkulira kroz cijevi te zamjenjuje topliji zrak onim hladnijim.

Druga mogućnost je tzv. aktivno hlađenje koje se primjenjuje kada snaga pasivnog nije dovoljna. Smjer kretanja radne tekućine mijenja se pomoću ventila na pumpi, kako bi ona tako skupljala toplinu iz prostora, zagrijavala vodu i vratila je u zemlju. U ovom slučaju istovremeno se grije voda za kućanske potrebe, ali i hladi vaš životni prostor.
 
 

Prednosti dizalica topline


Dizalice topline dobivaju otprilike 75% topline iz okoliša, dok preostalih 25% dolazi od električne energije potrebne za pokretanje kompresora. U pravilu, jedini trošak potrošnje predstavlja električna energija koju pumpa treba za rad. Dugoročna ušteda kućanstva je značajna, a sezonski troškovi grijanja i hlađenja poprilično se smanjuju. Grijanje pomoću toplinske pumpe smatra se i ekološkim oblikom grijanja budući da ne ispuštaju štetne kemikalije, a emisija ugljičnog dioksida se smanjuje i do 60%.

Ugradnja dizalica topline iziskuje stručno znanje i iskustvo. Razmatrate li mogućnost ugradnje sustava u vaš dom, obratite se poduzeću Tecom gdje ćete dobiti sve željene informacije i savjete. Smješteni u Opatiji, Tecom se, osim ugradnje toplinskih pumpi i njihovim servisom, bavi i pružanjem usluga elektroinstalacija, vodoinstalacija, klimatizacija, projektiranja, održavanja i servisiranja elektroinstalacijskih uređaja. S povjerenjem im se obratite putem obrasca za upit ili provjerite usluge na portalu eKvarner.info.
 
(I: eKvarner.info)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se