Uskoro počinje veliki eno-gastro festival: WineRi 2018.!

NOVOSTI
17.4.2018. 9:20:04

Uskoro počinje veliki eno-gastro festival: WineRi 2018.!
2. međunarodni eno – gastro festival WineRi 2018. održat će se 20. i 21. travnja u vremenu od 13:00 do 20:00 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci (Guvernerova palača).

Organizaciju i ove godine potpisuje inovativan i svestran tim selačkog »aha marketinga« uz, po njihovim riječima: «Nesebičnu potporu mnogih prijatelja, partnera, sponzora i pokrovitelja, bez kojih bi ovakvo ostvarenje bilo nemoguće!«.
Posjetitelji se ove godine mogu radovati upoznavanju 85 izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Makedonije, te kušanju preko tri stotine vrhunskih vina.

Novost ovogodišnjeg festivala su posebno osmišljeni prateći događaji: WIneRi štajun, WineRi šetemana, WineRi after job party i WineRi Wine Tasteing Festival party koji će se održavati diljem cijele županije u 10 restorana i 7 barova. Osim toga, u sklopu festivala održat će se 6 stručnih radionica, prvenstveno kako bi se predstavile autohtone sorte Kvarnera Žlahtina, Jarbola i Belica, a upoznat ćemo se sa Zvončarima (koji su pod zaštitom UNESCO-a) i tradicionalnim Bakarskim baškotom.

Festival ima i humanitarni karakter; sva prikupljena sredstva bit će donirana Udruzi za pomoć roditeljima djece s poteškoćama u razvoju »Hoću – Mogu«. Visoka poslovna škola PAR sa studentskom praksom i PAR inkubatorom, i ove je godine pomogla u organizaciji festivala, a uključivanje Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore te portala Gastronaut smatramo potvrdom maštovitosti i kvalitete provedbe naše ideje. Njihovim će se angažmanom privući velik broj potencijalnih poslovnih partnera i time olakšati proizvođačima povezivanje, umrežavanje te konačno bolji plasman njihovih proizvoda.

Časlav Matijević, hrvatski Masterchef i vinski kum WineRi festivala naglašava da autohtone, pa čak i one anonimne sorte svakako treba pogurati u prvi plan restoranske ponude, jer konobari su zapravo najbolji edukatori i kreatori tržišta, apelirajući na sve lokalne ugostitelje da pokažu istinsko poštivanje tradicije te podršku naporima lokalnih vinara i uvrste lokalna vina na vinske karte. »Autohtone sorte Žlahtina, Jarbola, Belica i Sansigot izuzetne su kvalitete i zaslužuju više poštovanja i pažnje«, kaže Časlav.

Prisjetimo se činjenice da turističko tržište Kvarnera predstavlja 20% ukupne hrvatske turističke ponude te da je ovakvo događanje veliki doprinos povećanju raznolikosti i kvalitete destinacije. Potvrdili su nam to i Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, Ministarstvo turizma te Ministarstvo poljoprivrede svojim pokroviteljstvima.

Vjerujemo da će ovogodišnji broj posjetitelja uvelike nadmašiti dosadašnja postignuća te da će se festival iznova dokazati kao mjesto druženja i razmjene proizvođača, ugostitelja, znatiželjnika i svih vinskih zaljubljenika!

ŠTO je Međunarodni eno – gastro festival WineRi 2018?

Međunarodni festivalski projekt eno – gastro festival WineRi je mjesto susreta vinara s, u prvom redu ugostiteljima, restoraterima, trgovcima, hotelijerima i svima koji participiraju u turizmu, te posjetitelja iz Primorsko – goranske i okolnih županija i turista, na kojem se na obostrano zadovoljstvo predstavlja ponuda hrvatskih, u sklopu aktivnosti Hrvatske gospodarske komore Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko, i međunarodnih autohtonih proizvoda. Ideja je došla nakon što se pokazala potreba u široj javnosti i na tržištu za organizacijom ovakvog projekta koji će približiti zainteresirane strane. Ovaj bi festivalski projekt mogli nazvati i „Dionizov festival u srcu Rijeke", dok mu je prošle 2017. godine Novi list nadjenuo ime „Oda mediteranskom načinu života". Ovogodišnji slogan festivala je „trs je naš". U sklopu festivala održat će se i manifestacije WineRi štajun, WineRi šetemana i WineRi WTF (wine tasting festival) party. Stručne radionice održavaju se u vrijeme održavanja festivala.

KOJI su ciljevi Međunarodnog eno – gastro festivala WineRi 2018?

Predstaviti aktualnu ponudu, približiti proizvođače potrošačima, postati nezaobilazno mjesto susreta u pripremi turističke sezone, te razvijati kulturu vina i autohtone ponude. Nakon završetka vinogradarskih radova pozvati proizvođače vina i delicija iz Hrvatske i susjednih zemalja na susret s potencijalnim partnerima i konzumentima, te predstaviti ponudu za tekuću godinu.

TKO izlaže na Međunarodnom eno – gastro festivalu WineRi 2018?

Proizvođači vina i likera / rakija iz Hrvatske i regije, te proizvođači delicija poput pršuta i suhomesnatih proizvoda, sira i proizvoda od mlijeka, proizvođači ulja i čokolade. Izuzev navedenih proizvođača izlažu i udruge i udruženja koji okupljaju proizvođače.

Primorsko – goransku županiju predstavljaju izlagači: udruge Žlahtina, Jarbola i Belica, vinari Vinska kuća Pavlomir, PZ – Vrbnik, Kuća vina Ivan Katunar, Hotel Vinotel Gospoja, Estate winery Katunar, Vinarstvo Šipun Vrbnik, Frajona Malinska, Vina Nada Vrbnik, likeri LikeRi Justinić i Kotač Lokve, proizvođači delicija Buretić Bregi, Fjaka i Frankulin, proizvođač Tramontana te Ugostiteljstvo i distribucija Curo d.o.o. i Bilo Jidro Crikvenice.

KADA se održava Međunarodni eno – gastro festival WineRi 2018?

Sam festival održava se petak 20. i subotu 21. travnja 2018. od 13:00 do 20:00 sati no uz festival se održavaju i druga događanja:

  • WineRi – 20.-21.4.
  • WineRi štajun – 28.2. – 21.4.
  • WineRi šetemana – 13.4. – 21.4.
  • WineRi WTF party – after job – 13.4. (sretan petak 13.)
  • WineRi WTF party – 20.-21.4.
  • WineRi edukacija – 20.4. 14:00, 15:30, 17:00, 21.4. 14:00, 15:30, 17:00
  • WineRi studentska praksa – 19.3.-23.4.

GDJE se održava Međunarodni eno – gastro festival WineRi 2018?

WineRi – u samom srcu Grada Rijeke u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka (Guvernerovoj palači)
WineRi štajun –

1. Primorsko – goranska kašetica (samo za proizvođače iz Primorsko – goranske županije)
2. wine & coffee bar kod Zajca
3. Klub Bačva
4. Kavana Grad
5. Boa / Privé caffe & wine bar
6. Vinoteka Frajona Rijeka
7. Phanas Pub

WineRi šetemana – WineRi menü

1. Restoran Kostrenka Kostrena
2. Restoran Aero steak Čavle
3. Bistro Nava Novi Vinodolski
4. Restoran Millenium Selce
5. Restoran Rubin Crikvenica
6. Restoran Burin Crikvenica
7. Konoba Karoca Crikvenica
8. Restoran Municipij Rijeka
9. Restoran "za Kantuni” Lošinj
10. Restoran Marina Lošinj
11. Kavana Grad

WineRi after job WTF party

1. Primorsko – goranska kašetica (samo za proizvođače iz Primorsko – goranske županije)
2. wine & coffee bar kod Zajca
3. Klub Bačva
4. Kavana Grad
5. Boa / Privé caffe & wine bar
6. Vinoteka Frajona Rijeka
7. Phanas Pub

WineRi WTF party
1. Primorsko – goranska kašetica (samo za proizvođače iz Primorsko – goranske županije)
2. wine & coffee bar kod Zajca
3. Klub Bačva
4. Kavana Grad
5. Boa / Privé caffe & wine bar
6. Vinoteka Frajona Rijeka
7. Phanas Pub

WineRi edukacija – radionice će se održati u pedagoškom kabinetu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci.

WineRi studentska praksa – Visoka poslovna škola PAR Rijeka

KOJE su teme radionica Međunarodnog eno – gastro festivala WineRi 2018?

Na radionicama će se predstaviti autohtoni proizvođači iz primorsko – goranske županije, Vinarija Iločki podrumi i Vinarija Kutjevo.

KAKO je dobio ime Međunarodni eno – gastro festival WineRi?

Ime je nastalo spajanjem vina s gradom Rijeka. Engleska izvedenica riječi vino je Wine, a Ri predstavlja Rijeku u više segmenata. Izuzev toga Winery na engleskom označava vinariju pa spajanjem i igrom tih riječi dobivamo naziv WineRi.

KAKO doći ili sudjelovati na Međunarodnom eno – gastro festivalu WineRi 2018?

Sudjelovati mogu svi zainteresirani proizvođači navedenih proizvoda do popunjenja izlagačkih pozicija. Ugostitelji, restorateri, hotelijeri, posjetitelji mogu doći radionice do popunjenja mjesta (rezervacije na marketing@aha.hr), te na samom ulazu u festival kupiti ulaznice za posjetiti festival.

ZAŠTO se održava baš tada Međunarodni eno – gastro festival WineRi 2018?

Travanj je vrijeme vinskih festivala!
Vinogradari se mogu posvetiti promociji svojih vina i proizvoda jer je posao u vinogradu smanjen a mlada vina su spremna za tržište. Ugostiteljima je dovoljno rano da pripreme vinske karte za sezonu koje je pred njima, a posjetiteljima, onima koji su poznavatelji vinske scene odgovara rano proljetno vrijeme.

ZAŠTO je poseban Međunarodni eno – gastro festival WineRi 2018?

Rijeka kao najveći grad sjevernog Jadrana, ali i turističko tržište Kvarnera predstavlja jedno od najizazovnijih područja za proizvođače ovakvih proizvoda (prvenstveno vina, ali i likera/rakija, pršuta i suhomesnatih proizvoda, sira, ulja i čokolade). Riječka regija, misleći pritom na Primorsko – goransku ali i okolne županije, kako je rekao jedan sommelier, djevičansko je područje za vinare iz kontinentalnih ali i dalmatinskih vinskih regija. Kulturalno naslijeđe, ali i snažan gospodarski status svakako je plodno tlo za razvijanje vinske kulture i obogaćivanje svakodnevnog života tim „Dionizovim svetim kapljicama".

Ima li WineRi 2018. humanitarni karakter?

Udruga partner WineRi 2018. je Istarska udruga Hoću – Mogu koja okuplja roditelje djece s poteškoćama u razvoju. Svi izlagači će donirati nešto od svojih proizvoda što će posjetitelji po simboličnoj cijeni od 50 kuna dobiti a taj će se iznos donirati udruzi.
 
(I:kvarnerski.com)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se