TRAŽIŠ? NAĐI.

Sretan Dan žena želi Vam eKvarner.info

ŠTO, GDJE, KAKO...?
8.3.2018. 9:45:00

Sretan Dan žena želi Vam eKvarner.info
Cijeli eKvarner.info tim želi sretan Dan žena svim svojim suradnicama, čitateljicama, majkama, bakama, prijateljicama, djevojkama, kćerkama i svim ostalim ženama! 
 
Kako bi Vam olakšali potragu za malim znakom pažnje, donosimo Vam i popis restorana i cvjećarna na području Kvarnera.

Jeste li znali da se prvi dan žena obilježio 8. ožujka 1909. godine u SAD-u?

Iako mnogi danas gledaju na Dan žena kao na komercijalizirani blagdan, on predstavlja povijesnu borbu koju su žene morale voditi da bi imala jednaka prava kao muškarci. 

I izborile su se za sebe - dobile su pravo glasa, pravo na odabir majčinstva, pravo na obrazovanje te sva temeljna prava osigurana zakonima.

Ideja za obilježavanje Međunarodnog dana žena pojavila se početkom 20. stoljeća, u doba industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta.
Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su demonstrirale 8. ožujka 1857. godine u New Yorku jer su bile nezadovoljne radnim uvjetima i niskim plaćama. Ali protesti su se događali i sljedećih godina i to upravo 8. ožujka. Najpoznatiji je bio protest 1908. godine, kada je 15 000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, veće plaće i pravo glasa.

Prva međunarodna ženska konferencija održala se 1910. godine u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te se na prijedlog njemačke socijalistice Clare Zetkin ustanovio "Međunarodni dan žena". 
 
(I:eKvarner.info)


Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se