Savjeti za sigurno korištenje i skladištenje baterija za laptop

ŠTO, GDJE, KAKO...?
11.4.2023. 11:08:27

Savjeti za sigurno korištenje i skladištenje baterija za laptop
Sponzorirani sadržaj
 
Sigurno skladištenje i korištenje baterija za prijenosna računala važno je kako za ljude, tako i za okoliš. Pravilna upotreba može pomoći u produljenju životnog vijeka baterija i sprječavanju nesreća. Uz održavanje baterija, ključno je razumjeti kako ona funkcionira te kako se brinuti za nju kako biste osigurali optimalan rad i maksimalan vijek trajanja.
 

Na kojim baterijama rade prijenosna računala?

Suvremena prijenosna računala uglavnom koriste dvije vrste baterija - litij-ionske (Li-Ion) i litij-polimerske (LiPo) baterije. Razlika između njih leži u obliku baterije i kemijskom sastavu. Litij-ionske (Li-Ion) baterije su cilindrične, a elektrolit je u tekućem stanju. Litij-polimerske (LiPo) baterije su tanke i ravne, a elektrolit je u gelu. S obzirom na punjenje i sigurnost, slična načela vrijede za oba tipa baterija. Znanje o vrsti baterije koju koristi vaše prijenosno računalo pomoći će vam u prilagodbi vašeg ponašanja kako biste osigurali njezinu sigurnost i dugovječnost.

Rukovanje baterijom

Da biste produžili vijek trajanja baterije za laptop, važno je slijediti neka od ovih osnovnih pravila.

Ne dopustite da se isprazni do 0%

Ne dopuštajući bateriji da se isprazni do 0%, štitite je od gubitka kapaciteta. Ako dulje vrijeme ne koristite prijenosno računalo i ostavite ga bez punjenja, postoji rizik da ga više nećete moći napuniti jer napon pada na vrlo niske razine. Čak i ako uspijete napuniti bateriju nakon dugotrajnog razdoblja nekorištenja, baterija često slabije radi jer je maksimalni kapacitet smanjen u odnosu na maksimalni kapacitet po dizajnu.

Izbjegavajte visoke temperature

Naravno, prijenosna računala su stvorena da nam služe, i ako trebate napisati nekoliko e-poruka dok ležite pod suncobranom na plaži, učinite to. Ali imajte na umu da redovito izlaganje laptop baterija visokim temperaturama može znatno skratiti njihov vijek trajanja.

Skladištenje baterije

Ako kupite novu bateriju za prijenosno računalo, trebali biste odmah zamijeniti staru. Ostavljanje baterije, čak i potpuno nove, neiskorištene "kao rezerve" nije dobra ideja jer se ćelije troše, a napon (V) i kapacitet se smanjuju.

Čuvajte bateriju na suhom mjestu, na sobnoj temperaturi i podalje od izravne sunčeve svjetlosti
Izlaganje baterije visokim temperaturama preduvjet je za njezino brže propadanje. Osim toga, visoke temperature mogu dovesti do natečenosti, što je češće kod litij-polimerskih (LiPo) baterija.

Nemojte je ostavljati s preniskim ili previsokim napunjenjem
Ostavite bateriju na oko 70% napunjenosti ako je ne planirate koristiti neko vrijeme (1-3 mjeseca).

Recikliranje baterija

Recikliranje baterija važno je jer se time izbjegava mogućnost da kemijske tvari koje se u njima nalaze završe u okolišu. U procesu recikliranja, ponovno upotrebljivi sirovi materijali se odvajaju i ponovno koriste, a ostatak se obrađuje u skladu s relevantnim propisima o otpadu.

Iz tog razloga, neupotrebljive baterije treba predati na odgovarajućim mjestima. Možete ih odložiti na recikliranje u svim prodajnim mjestima gdje su dostupni elektronički uređaji. Kada odlažete baterije, slijedite smjernice za recikliranje kako biste zaštitili okoliš i osigurali pravilno zbrinjavanje.

Uz ova pravila o brizi oko laptop baterija ne samo da ćete poboljšati performanse vašeg prijenosnog računala, već ćete i smanjiti rizik od oštećenja i potencijalnih opasnosti. Budite svjesni svog utjecaja na okoliš i učinite sve što je u vašoj moći da biste ga zaštitili.

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više