TRAŽIŠ? NAĐI.

Poziv frizerima na radionicu o OiRA alatu za procjenjivanje rizika

SEMINARI I EDUKACIJE 2020.
20.2.2020. 12:53:10

Poziv frizerima na radionicu o OiRA alatu za procjenjivanje rizika
Udruženje obrtnika Rijeka će u ponedjeljak, 16. ožujka 2020. godine, s početkom u 10:00 sati, organizirati za svoje članove, frizere i vlasnike frizerskih salona, radionicu vezanu uz korištenje OiRA alata za procjenjivanje rizika. Radionica će se održati na adresi Udruženja, Vukovarska 21, u Edukacijskom centru (u prizemlju zgrade). Udruženje radionicu organizira u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, a uz potporu Europske agencije za zaštitu na radu (EU – OSHA).

OiRA alati razvijaju se pri Europskoj agenciji za zaštitu na radu (EU-OSHA) te su namijenjeni malim i mikro poduzetnicima i obrtnicima različitih djelatnosti kao pomoć u provođenju mjera zaštite na radu. U Hrvatskoj je zasad za korištenje dostupan OiRA alat za frizere, uz pomoć kojeg oni mogu sami besplatno izraditi procjenu rizika – zakonom obvezan dokument. Alat je informativan, edukativan, jednostavan za upotrebu i usklađen sa zakonodavstvom.

Cilj seminara je predstaviti sudionicima besplatnu internetsku aplikaciju OiRA i način njezina korištenja. Radionicu će voditi stručnjak za područje zaštite na radu iz Ministarstva rada i mirovinskoga sustava. Uz njegove upute moći ćete sami besplatno izraditi procjenu rizika za Vaš frizerski salon u skladu sa zakonskim propisima, te ju kasnije prema potrebi ažurirati. 

Pravilnikom o izradi procjene rizika (NN 112/14 i 129/19) člankom 5. stavkom 2. propisano je da se za „procjenjivanje i dokumentiranje procjene rizika mogu koristiti i interaktivni internetski alati (OiRA – Online interactive Risk Assessment) koji se odnose na poslove u određenim zanimanjima ili djelatnostima, kada su za pojedine poslove ti alati stavljeni na korištenje putem mrežne stranice ministarstva nadležnog za rad."

U tijeku 2020. godine u Hrvatskoj će biti dostupan i OiRA alat za kozmetičare, tako da se u radionicu mogu uključiti i vlasnici salona za uljepšavanje.

Na radionici će biti dostupno za korištenje pet tableta/računala, ali preporučuje se da ponesete svoje mobitele (smartphone) ili tablete.

Sudjelovanje na seminaru je besplatno. Prijave pošaljite na e-mail: cehovi@obrtnici-rijeka.hr do četvrtka, 12. ožujka 2020. godine.

(I: obrtnici-rijeka.hr)

Sviđa vam se ovaj članak? Pratite nas na Facebooku i Instagramu i prvi saznajte novosti.

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se