Nedostatak zuba - zdravstveni problem kojeg je važno riješiti što prije

ŠTO, GDJE, KAKO...?
7.3.2023. 8:50:05

Nedostatak zuba - zdravstveni problem kojeg je važno riješiti što prije
(Sponzorirani članak)
 
Nedostatak jednog ili više zuba situacija je koja se može dogoditi svima nama. Možda smo zub izgubili uslijed ozljede ili smo ga morali izvaditi jer ga nije bilo moguće spasiti. U kojoj kod da smo se situaciji našli, gubitak zuba nije ugodno iskustvo, pogotovo ako se radi o zubu u prednjem dijelu čeljusti, čiji nedostatak primijete svi kad se nasmiješimo. 
 
Kako nedostatak zuba uzrokuje razne probleme u usnoj šupljini i zašto ga je važno što prije nadomjestiti, saznajte u nastavku.

Zubi su mali dio cjeline sustava našeg tijela, ali istovremeno vrlo važni. Ako izgubite i jedan zub, on direktno utječe na:

• gubitak kosti odnosno potporne strukture zubi

• probavni sustav

• zagriz

Gubitak potporne strukture


Jake i čvrste čeljusne kosti potporna su struktura koja održava zube na mjestu. Kako? Žvakanjem hrane stvaraju se sile koje preko zubi stimuliraju čeljusne kosti i na taj ih način održavaju snažnima.

Ako izgubimo zub, njegov susjedni par nema oslonac preko kojeg prenosi silu žvakanja na kost u čeljusti. Posljedica toga je povlačenje i gubitak kosti na mjestu na kojem nedostaje zub.

Također se dešava i situacija gdje zub koji je izgubio svoj par, počinje rasti izvan svoje prirodne pozicije pokušavajući nadomjestiti prazninu. Njegov rast na žalost ne prati i sluznica, već se počinje otkrivati kost zuba koji tada postaje puno podložniji karijesu i ostalim bolestima. Upravo iz tog razloga možemo dodatno izgubiti još jedan zub.

Domino efekt

Gubitkom jednog zuba povećava se šansa za gubitkom ostalih zubi za vrtoglavih 30%. Zbog već spomenutog povlačenja kosti, cijela čeljusna struktura se destabilizira čime se može pokrenuti domino efekt gubitka ostalih zubi.

Krivljene zubi i problemi sa zagrizom

Nedostatak zuba također će utjecati na poremećaj rasporeda zuba u ustima. Zub koji nedostaje osloboditi će mjesto u koje će se početi naginjati susjedni zubi uslijed žvakanja.

Zbog neprirodnih kutova pod kojima se zubi naginju, sile žvakanja vršiti će veći pritisak na nagnute zube, što može uzrokovati bolove u vratu, glavobolju i probleme za krivim zagrizom.

Poremećaj probavnog sustava

Zbog nedostatka zuba, hrana koju svakodnevno konzumiramo nije sažvakana dovoljno čime se nepotrebno opterećuje probavni sustav koji tada troši daleko više energije na razgradnju većih komada hrane.

Osim navedenog, apsorpcija nutrijenata je slabija nego obično, zbog čega nemamo energije, umorni smo i razdražljivi.

Estetski problem i društvena isključenost

Jeste li primijetili kako osobe koje nemaju zube izgledaju starije nego što to stvarno jesu? Ne čini vam, to zaista je tako. Zbog nedovoljne stimulacije čeljusti uslijed nedostatka zubi, mišići lica se opuštaju te lice počinje izgledati sve starije.

Zbog nedostatka zuba često se dešava da krenu problemi sa pljuvanjem i frfljanjem tokom govora, što utječe na samopouzdanje. Ljudi se tada manje uključuju u razgovor i razvija osjećaj srama i nelagode koji može rezultirati društvenom isključenosti.

Možda vam se na prvu ne čini tako, ali ako patite od nedostatka zuba razmislite koliko ste se puta našli u ovoj situaciji?

Rješenje nedostatka zuba


Dobra je vijest da rješenje postoji. Moderna stomatologija pomoći će vam sa nekoliko opcija kojima brzo i jednostavno možete nadomjestiti zub. Ovisno o tome koliko zubi vam nedostaje ili o vašoj financijskoj mogućnosti, birati možete između ugradnje zubnog mosta ili zubnih implantata.

Zubni most

Klasično i često rješenje za kojim posežu osobe kojima nedostaje zub, je upravo postavljanje zubnog mosta. Ovo je učinkovita i veoma pouzdana opcija nadomještanja zuba, ali ima jedan nedostatak.

Kod ugradnje zubnog mosta susjedni zubi na koje se most fiksira, se moraju izbrusiti. U slučaju da želite izbjeći brušenje potpuno zdravih zubi, onda je sljedeća opcija ipak puno bolja.

Ugradnja implantata ili All On 4

Implantati se ugrađuju direktno u kost zuba koji nedostaje, a na njih se nadograđuju krunice. U jednom do dva posjeta stomatologu vi imate novi zub koji se bojom i oblikom u potpunosti slaže sa ostatkom zubi.

Kako se ugrađuje direktno u kost, zubni implantat nakon nekog vremena srasta s kosti oponašajući prirodnu strukturu, a ukoliko se održava pravilnom oralnom higijenom, može trajati doživotno.

Kod ALL ON 4 koncepta se radi o trajnom fiksiranju mosta koji ne može nigdje pobjeći. Most se fiksira na 4 implantata koji srastaju s kosti te se odmah nakon zahvata možete normalno smijati, razgovarati i jesti apsolutno sve što biste jeli  i da imate svoje zube. Još jedna pozitivna strana ALL ON 4 koncepta je da svoj osmijeh kreirate sami, jer prilikom izrade novih zubi možete birati boju i veličinu koju ste oduvijek htjeli i kreirati ljepši osmijeh.

Gubitak zuba nikako nemojte olako shvaćati jer naše tijelo savršen je sustav u kojem nedostatak zuba može uzrokovati puno veće probleme. Pravilna oralna higijena i redoviti posjeti stomatologu pomažu vam da održite zube zdravima i da ostanu na svome mjestu koliko je dugo moguće ali ako se desi da izgubite zub, nemojte dugo čekati, već potražite savjet svoga stomatologa i nadomjestite zub što prije.

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više