Kako održavati Velux krovne prozore

ŠTO, GDJE, KAKO...?
17.2.2022. 10:04:00

Kako održavati Velux krovne prozore

Sjećate li se kakav je vaš život u vašem domu bio prije nego što ste ugradili VELUX krovne prozore? Taman, tmuran i bez prirodnog svjetla, stoga smo sigurni smo da više ne možete zamisliti život bez njega. Ako želite da vaš krovni prozor traje što je duže moguće, a uz malo brige i pažnje oko održavanja, duže ćete uživati u pogodnostima koje vam pruža. 


U suradnji s ovlaštenim serviserom za VELUX prozore, tvrtkom Valevarium iz Rijeke, donosimo vam nekoliko korisnih savjeta i trikova koji će vam pomoći kod održavanja vašeg VELUX krovnog prozora te povećati njegovu učinkovitost sve dok se ne odlučite zamijeniti ga. Održavate li pravilno vaš krovni prozor sada dugoročno ćete uštedjeti na računima za struju i budućim popravcima.

 

Otvaranje prozora

Svi VELUX krovni prozori mogu se zaokrenuti za 180 stupnjeva kako bi se omogućilo jednostavno održavanje i sigurno čišćenje stakla. Bez obzira na to imate li prozor sa središnjim ili dvostrukim ovjesom, pravila za čišćenje su ista. Krilo mora biti osigurano u položaju umetanjem reze u čahuru na dnu bočnog okvira. Ne morate držati prozor dok ga čistite pa je čišćenje jednostavnije jer su vam obje ruke slobodne.

Pranje stakla na krvnom prozoru

Valevarium preporučuje prozore čistiti mekom, čistom krpom koja ne ispušta vlakna, jelenjom kožom ili neabrazivnom spužvom, a možete koristiti i brisač za prozore bez metalnih dijelova. Za čišćenje stakala dovoljna je čista meka voda, a ako živite u području gdje je voda tvrda dodajte malo detergenta kako biste je omekšali. Nakon čišćenja obrišite višak vode.

Održavanje krovnog prozora

Pravilno održavanje je ključ za postizanje dugovječnosti i iskorištavanje svih prednosti vašeg VELUX krovnog prozora. Sve šarke, mehanizme za zatvaranje i spojnice podmažite barem jednom godišnje. Valevarium preporučuje da jednom tjedno očistite krovni prozor kako biste iz opšava oko prozora uklonili lišće i druge nakupine kako bi se kišnica mogla odlijevati. Iz istog razloga redovito uklanjajte nakupine snijega i leda. 
 

Kondenzacija i čišćenje filtra zraka

Kondenzacija je stvaranje kapljica vode na hladnoj površini kada je vlažan zrak u kontaktu s njom. Najčešće se pojavljuje u sobama s visokom razinom vlažnosti, kao što su kupaonice i kuhinje, ali ako krovni prozor nije pravilno održavan, kondenzacija se može stvoriti u bilo kojoj prostoriji.

Redovito prozračivanje prostorija

Redovito prozračivanje je najučinkovitiji način sprečavanja kondenzacije. Prozračujte sobe po pet minuta najmanje tri do četiri puta dnevno. Ako je moguće, održavajte stalnu sobnu temperaturu od najmanje 20° C.
Drugi način da spriječite kondenzacije je redovito čišćenje filtera zraka. Uklanjanje filtra za zrak može se obaviti tek kada se prozor sigurno zaključa u položaj za čišćenje. Može se isprati s običnim sredstvima za čišćenje kućanstva, a vraća je jednako lako kao što je uklonjen.
 
 

Želite li ugraditi VELUX prozore tvrtka Valevarium iz Rijeke preporučeni je VELUX majstor. Već 12 godina uspješno djeluju na području Primorsko-goranske i Istarske županije. Svi su djelatnici educirani za postavljanje VELUX prozora stoga možete biti sigurni da će posao biti profesionalno obavljen. Osim toga Valevarium vam nudi usluge krovopokrivača, a bave se i limarskim i hidroizolacijskim radovima na ravnim krovovima, a svi su djelatnici certificirani od strane Croskillsa za energetski učinkovitu gradnju. Više o tvrtki Valevarium saznajte na stranicama portala eKvarner.info ili im pošaljite upit.
 
(I:eKvarner.info / foto:velux.hr)


Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se