250 milijuna kuna za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima

NOVOSTI
19.6.2018. 13:56:05

250 milijuna kuna za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima
Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju po prvi put je objavila natječaj za provedbu tipa operacije 6.4.1. „Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima" Programa ruralnog razvoja. 

Cilj ovog natječaja je razvoj postojeće nepoljoprivredne djelatnosti uz očuvanje postojećih ili stvaranje novih radnih mjesta, radi smanjenja depopulacije i poticanja održivog razvoja ruralnih područja. 
 
Potpora se dodjeljuje u obliku bespovratnih financijskih sredstava, a po projektu se financira do 70 % od ukupnih prihvatljivih troškova. Najniži iznos javne potpore po korisniku iznosi 3.500 eura, a najviši 200.000 eura u protuvrijednosti u kunama, tijekom razdoblja od tri uzastopne fiskalne godine. Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore za ovaj natječaj iznosi 250.000.000,00 kuna. 

Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika najmanje 12 mjeseci prije podnošenja Zahtjeva za potporu, u rangu mikro i malih poslovnih subjekata, a koja pripadaju ekonomskoj veličini iskazanoj u ukupnom standardnom ekonomskom rezultatu poljoprivrednog gospodarstva (SO) najmanje 2.000 eura i koji posjeduju rješenje/odobrenje za djelatnost koja je predmet potpore.

Prihvatljivi su projekti iz sljedećih sektora: 

  • prerada i/ili marketing i/ili izravna prodaje proizvoda, marketing se mora odnositi na predmet prerade, gdje izlazni proizvod ne smije biti proizvod iz Priloga I Ugovora o funkcioniranju Europske unije
  • usluga u ruralnim područjima, a koji može obuhvaćati:
- usluge u poljoprivrednim, šumarskim i veterinarskim djelatnostima,
- usluge u društvenim djelatnostima i
- intelektualne usluge

  • tradicijskih i umjetničkih obrta,
  • turizma u ruralnom području
„Raspisivanje ovog natječaja jedna je od mjera demografske obnove ruralnih područja Republike Hrvatske, ali i  jedan od važnijih ciljeva Programa ruralnog razvoja RH do 2020. godine. Razvojem nepoljoprivrednih djelatnosti potičemo ostanak mladih poljoprivrednika u ruralnim područjima te novo zapošljavanje i izvan okvira uobičajenih poljoprivrednih zanimanja" – komentirao je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. 

Prijave na natječaj za operaciju 6.4.1. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju zaprimat će od 18. srpnja do 28. rujna 2018. godine, a sve informacije dostupne su OVDJE.
 
(l:mps.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se