Za provedbu programa školskog mednog dana 2 milijuna kuna

NOVOSTI
10.8.2018. 8:52:12

Za provedbu programa školskog mednog dana 2 milijuna kuna
Ove jeseni Ministarstvo poljoprivrede započinje provedbu Programa školskog mednog dana i promociju meda hrvatskih pčelinjaka u osnovnim školama. Programom se želi educirati djecu i njihove roditelje o važnosti konzumiranja meda i njegovog uključivanja u prehranu djece. Za provedbu Programa osigurano je 2.000.000,00 kuna od čega 1.200.000,00 kuna za mjeru Školski medni dan i 800.000,00 kuna za mjeru Promocija meda hrvatskih pčelinjaka. 

Budući da je u ranoj razvojnoj fazi djece moguće oblikovati prehrambene navike Program će se provoditi u prvim razredima osnovnih škola. Namjera je podići svijest djece od rane dobi o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda te ukazati na ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebice zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti, budući da 84 % biljnih vrsta i 76 % proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele. 

Ovaj Program ima za cilj:

 • promoviranje meda lokalnih proizvođača
 • povećanje unosa meda u prehrani djece
 • podizanje razine znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima meda
 • educiranje učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost. 
U okviru ovoga Programa provodit će se dvije mjere - Školski medni dan i Promocija meda hrvatskih pčelinjaka. Mjerom Školski medni dan financirat će se nabava meda za raspodjelu učenicima prvih razreda osnovnih škola u iznosu od 60 kuna po kilogramu meda (bez PDV-a).

Med prihvatljiv za raspodjelu učenicima u okviru ove mjere je gotov proizvod:

 • proizveden od primarnih proizvođača pčelinjih proizvoda registriranih u Registar primarnih proizvođača pčelinjih proizvoda u Republici Hrvatskoj koji vodi Ministarstvo poljoprivrede
 • zapakiran u nacionalnu staklenku za med
 • nosi oznaku proizvođača i
 • nosi zaštićenu oznaku Med hrvatskih pčelinjaka (nositelj zaštite je Hrvatska poljoprivredna agencija).

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (u daljnjem tekstu: Agencija za plaćanja):

 • objavljuje popis registriranih primarnih proizvođača pčelinjih proizvoda na svojim mrežnim stranicama.
 • raspisuje Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u provedbi ove mjere.
 • izdaje odluke o isplati i isplaćuje potporu.
Mjera će se provoditi u osnovnim školama u školskoj godini 2018./2019. na dan Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara (07. prosinca 2018. godine). Učenicima prvih razreda osnovnih škola podijelit će se med zapakiran sukladno posebnim pravilima Hrvatskog pčelarskog saveza u „nacionalnu staklenku za med" volumena 370 mL. Mjeru će operativno putem Javnog poziva provoditi Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.  

Provodit će se aktivnosti informiranja učenika i roditelja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima meda. Škole će u suradnji s pčelarskim udrugama organizirati i razna druga edukativna događanja kojima će se učenici pobliže upoznati o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivredu i bioraznolikost na Zemlji te će uz med djeci biti podijeljena slikovnica edukativnog karaktera kao početna osnova za upoznavanje pčelarstva. 

Mjerom Promocija meda hrvatskih pčelinjaka financirat će se nabava alata za izradu nacionalne staklenke za med u maksimalnom iznosu od 800.000,00 kuna. Uporaba jedinstvene nacionalne staklenke za med i pčelinje proizvode hrvatskih pčelara dovodi do prepoznatljivosti na tržištu. Korisnik ove mjere je Hrvatski pčelarski savez. Potpora će se dodijeliti za izradu alata za nacionalnu staklenku za med volumena 210 mL i 580 mL.
 
Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu imaju osnivači škola. Osnivači škola su odgovorni za popis škola koje će sudjelovati u mjeri.

Ministarstvo nadležno za obrazovanje dostavit će Agenciji za plaćanja popis škola s brojem učenika na dan 30. rujna 2018.godine.  Detaljni uvjeti za provedbu ove mjere bit će navedeni u Javnom pozivu.

Agencija za plaćanja će korisnicima potpore koji su proračunski korisnici isplatiti potporu u obliku predujma u 100% iznosu. Korisnici potpore su dužni najkasnije 15. prosinca dostaviti dokaznu dokumentaciju o provedenoj mjeri, temeljem koje će se utvrditi konačan iznos potpore. Neproračunskim korisnicima potpora će se isplatiti temeljem dostavljene dokumentacije o provedenoj mjeri.

U tijeku je e-savjetovanje za Program školskog mednog dana u kojese možete uključiti ovdje. 

(l:mps.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se