Samohodna kosilica vs električna kosilica: doznajte koja je bolji izbor za vas

ŠTO, GDJE, KAKO...?
11.8.2022. 10:52:33

Samohodna kosilica vs električna kosilica: doznajte koja je bolji izbor za vas

Odabir najbolje kosilice za travu nikada nije bio teži. Suočeni smo s velikim izborom kvalitetnih kosilica renomiranih proizvođača koje odlično obavljaju svoj posao i izazov je odlučiti koja kosilica za travu nam najviše odgovara.


Iako je samohodna motorna kosilica najčešće najbolji izbor, u nekim slučajevima takva kosilica za travu nepotrebno otežava košnju. No, je li električna kosilica dovoljno dobra alternativa?


U nastavku saznajte koje su prednosti i nedostaci samohodnih i električnih kosilica te pročitajte savjete koju kosilicu odabrati za svoj travnjak.

Prednosti i nedostaci samohodne kosilice


Samohodna kosilica

Izvor fotografije: Freepik

 

Tehnologija je dovoljno napredovala da danas postoje samohodne električne kosilice. No, kada govorimo o samohodnim kosilicama, i dalje u pravilu mislimo na motorne kosilice.


Motorne kosilice za travu su teške zbog čega košnja prostranog travnjaka takvom kosilicom zahtijeva dobru fizičku spremu. Uloga samohodne kosilice jest da nosi tu težinu umjesto vas. Morat ćete uložiti malo truda u zavojima, ali tijekom ostatka košnje preostaje vam samo usmjeriti kosilicu u željenom smjeru.


Prednosti samohodne kosilice posebno dolaze do izražaja na travnjacima na nizbrdici. Umjesto da nosite cijelu težinu kosilice dok je gurate uzbrdo, samohodna kosilica preuzima taj teret i posao odrađuje umjesto vas. Samohodna motorna kosilica na stražnji pogon u takvoj je situaciji najbolje dorasla zadatku.


Guranje teške kosilice po velikoj površini ne samo da je naporno, već oduzima i puno vremena. Sa samohodnom kosilicom ulagat ćete manje truda u košnju pa će ona kraće trajati, a vama će ostati više vremena za zabavnije aktivnosti.


Vrsta kosilice također značajno utječe na kvalitetu reza travnjaka. Samohodna kosilica omogućuje da kosite travu ujednačenom brzinom na cijeloj površini, a to rezultira ravnomjerno pokošenim travnjakom koji lijepo izgleda. Kod kosilice bez samohodnog pogona borit ćete se s njezinom težinom i mijenjati brzinu kojom gurate kosilicu, a kao posljedica ostat će neravnomjerno pokošen travnjak.


Manje umaranja i brža košnja, ali i veći trošak


Manje umaranja, brža košnja trave i ljepši travnjak glavni su razlozi zašto je samohodna kosilica za travu popularan izbor. No, to ne znači kako je pravi izbor za vas.


Samohodne kosilice za travu u pravilu su skuplje od ostalih vrsta kosilica pa morate biti spremni na ulaganje od nekoliko tisuća kuna. Osim toga, samohodni pogon je dodatna značajka na kosilici koja se lako može pokvariti, a to donosi trošak pri popravku.


Samohodne kosilice ujedno su teže u usporedbi s električnim kosilicama. Iako ćete tu težinu manje osjetiti dok kosite, premještanje kosilice od garaže ili šupe do travnjaka predstavlja izazov, kao i manevriranje između prepreka na travnjaku tijekom košnje.

 

Prednosti i nedostaci električne kosilice


električna kosilica
Izvor fotografije: Stockvault
 

Električne kosilice dolaze u dva oblika - s kablom kojeg priključujete u struju te akumulatorske s litij-ionskom baterijom koju punite prije korištenja.


Električne kosilice za travu odlično su rješenje za male travnjake koje ne zauzimaju prostor veći od 500m2, a njihova najprivlačnija značajka je ta što su izuzetno jednostavne za korištenje.


Neki modeli električnih kosilica teže i preko 10 kg manje od samohodnih motornih kosilica, zbog čega je njima lakše manevrirati u zavojima i oko prepreka.


Ugodnoj košnji trave s električnom kosilicom pridonosi i niža razina buke. Naime, električne kosilice proizvode buku jačine do 75 decibela (kao npr. perilica rublja), dok jačina buke motorne kosilice raste do 95 decibela (kao npr. motocikl).


Električnu kosilicu također ćete manje održavati od motorne. Svjećice, filteri, ulje... na motornoj kosilici redovito ih morate provjeravati i mijenjati, a to stvara dodatni trošak. Na električnoj kosilici važno je samo da redovito čistite ventilacijski sustav.


Ekološki osviješteni vlasici okućnica električne kosilice biraju jer drastično manje zagađuju okoliš od motornih kosilica, ali većini ostalih korisnika najviše su privlačne zbog pristupačne cijene.


No, baš kao samohodne motorne kosilice, i električne kosilice za travu imaju nekoliko nedostataka


Baterija na akumulatorskoj kosilici rijetko traje duže od sat vremena prije nego je treba napuniti, a električnu kosilicu koju priključujete u struju često ćete morati koristiti u kombinaciji s produžnim kablom. To znači kako na velikim travnjacima ove vrste kosilica za travu nisu upotrebljive.


Električne kosilice također su slabije od motornih zbog čega košnja guste visoke trave i brdovitog terena za njih može biti prevelik zalogaj.


Samohodna električna kosilica

 

Samohodne električne kosilice za travu kombinacija su najboljeg od oba svijeta - jednostavne su za korištenje i održavanje, tihe i dobre za okoliš, a samohodni pogon uklanja baš sve poteškoće u njenom korištenju.


No, i dalje ostaje problem slabijeg motora u usporedbi s motornom kosilicom te ograničenje koliku površinu s njome možete pokositi dok se baterija ne isprazni ili kabel za struju postane prekratak.


Za sada je takvih kosilica na tržištu još uvijek malo, a njihova cijena često premašuje cijenu samohodnih motornih kosilica.


Koja kosilica je najbolji izbor?


kosilica

Izvor fotografije: Pexels

 

Imate li velik i prostran travnjak bez puno prepreka, a pogotovo nalazi li se on na nizbrdici, izaberite samohodnu motornu kosilicu. Posao ćete s njom odraditi brže i lakše, a ona će se moći uhvatiti u koštac s gustom i visokom travom te korovom.


Ako ste vlasnik male okućnice s travnjakom do 500 m2, izaberite električnu kosilicu. Velike i teške samohodne motorne kosilice na malim travnjacima više smetaju nego što pomažu, pogotovo kada kosite na površini sa cvjetnjakom i drugim preprekama poput voćki i grmova između kojih lakše manevrirate laganom i okretnom kosilicom.


Izaberite kosilicu koja najbolje odgovara vašem travnjaku i košnja trave bit će vidljivo lakši posao.

 

(Izvor naslovne fotografije: Freepik)

VEZANE VIJESTI

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više