Opatijski vremeplov

NOVOSTI
26.6.2019. 9:13:40

Opatijski vremeplov
Šetnje kroz povijest grada u društvu zanimljivih likova iz opatijske prošlosti, nastupi klapa i Folklornog ansambla Zora, vožnje oldtimerima - dio je to novog besplatnog programa nazvanog Opatijski vremeplov.
 
Kako je slavna plesačica Isadora Duncan doživjela Opatiju? Kako je direktor Južnih željeznica i inicijator opatijskog turističkog razvoja Friedrich Julius Schüler gradio svoju viziju kraljevskog lječilišta? Kako su se provodile svjetske zvijezde vozeći se gradskim ulicama u luksuznim automobilima prije pola stoljeća? Odgovore na ta pitanja posjetiteljima Opatije ponudit će Opatijski vremeplov, koji će goste staviti u središte zbivanja i omogućiti im da dožive opatijsku povijest „uživo", kao njeni glavni protagonisti.
 
Opatijski vremeplov provodit će se od 01. lipnja do 30. rujna i svakog tjedna, od ponedjeljka do četvrtka, ponuditi niz atraktivnih aktivnosti osmišljenih tako da posjetiteljima pruže emotivno, uzbudljivo i intelektualno iskustvo, predstave im opatijsku povijest i tradiciju te stvore sasvim nov doživljaj Opatije, kazala je Suzi Petričić u ime TZ Opatija, istaknuvši kako je sudjelovanje u svim programima besplatno.

Ponedjeljkom od 9 sati te četvrtkom od 20 sati s obalnog šetališta lungomare ispod hotela Milenij kretat će kostimirane vođene šetnje kroz povijest grada, na koje će sve zainteresirane povesti jedan od šest povijesnih likova. Među njima su utemeljiteljica modernog plesa Isadora Duncan, inicijator opatijskog razvoja Friedrich Julius Schüler, zatim Stephanie Glax, umjetnica i kći Juliusa Glaxa, jednog od najzaslužnijih za opatijsku titulu kraljevskog lječilišta, Barkajol koji je ribarenje zamijenio unosnijim poslom turističkih vožnji brodicom, Pučanka koja traži svog muža, kažnjenog jer se kupao gol pred gospodom te jedan od prvih opatijskih stanovnika, Benediktinac iz samostana sv. Jakova.

U večernjim satima ponedjeljka, u Portiću će se s početkom u 20 sati održavati klapske večeri. Za Opatijce i posjetitelje grada nastupat će muške klape Baladur, Mirakul i Opatija, izmijenjujući se svakog tjedna.

Utorkom, od 19:30 do 22 sata, Liburnia klasik klub Opatija predstavljat će svoje oldtimere na izložbi pred hotelom Milenij. Luksuzni automobili koji, usprkos svojem desetljećima dugom životnom vijeku, zahvaljujući trudu njihovih vlasnika, još uvijek izgledaju kao novi uvijek privlače veliku pozornost posjetitelja i prolaznika, koji će ih imati priliku ne samo razgledati, već i provozati se njima te tako doživjeti Opatiju iz sasvim nove perspektive. 

Srijeda će pripasti Folklornom ansamblu Zora, čiji su nastupi redovito prava atrakcija za turiste, ali i Opatijce, jer tijekom sedamdeset godina postojanja Zoraši su se etablirali među najpoznatije i najpriznatije ansamble narodnih plesova i pjesama u Hrvatskoj. Svake srijede, od 20 sati, ispred Umjetničkog paviljona Juraj Šporer, članovi FA „Zora" predstavit će dio svoje bogate riznice koreografija i pjesama iz narodnog folklora, izvodeći pjesme i plesove liburnijskog kraja, ali i drugih dijelova Hrvatske. 

 

Novosti pratite i na Facebook stranici Događaja.

 

(l:visitopatija.com)

 


Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se