Sajam filma od 16. do 18. rujna u Rijeci

NAKON POSLA
14.9.2015.

Sajam filma od 16. do 18. rujna u Rijeci
Hrvatska mreža neovisnih kinoprikazivača (udruga Kino mreža) organizator je Sajma filma koji će se održati od 16. do 18. rujna u Rijeci, najavilo je riječko Art-kino Croatia, uz Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) suorganizator Sajma.

Kino mrežu je osnovalo 27 kinoprikazivača iz 24 hrvatska grada u studenom 2014. a u sklopu riječkog Sajma održat će se prva godišnja skupština. Cilj osnivanja mreže je ojačati položaj neovisnih kina unutar filmske djelatnosti te općenito utjecati na razvoj filmske kulture u Hrvatskoj. Namjera priređivanja Sajma je utjecanje na izgradnju platforme za prijenos informacija, znanja i vještina predstavnicima neovisnih hrvatskih kina. Sajam je namijenjen filmskim profesionalcima, kinoprikazivačima, distributerima i producentima a program će se sastojati od okruglih stolova, radionica i pojedinačnih susreta.
Dio programa otvorit će se i za širu publiku, pa će se tako u Art-kinu Croatia 16. rujna pretpremijerno prikazati film "Zvizdan" Dalibora Matanića, hrvatski kandidat za Oscara i "europskog Oscara".

Ovaj film dobio je nagradu na filmskom festivalu u Cannesu u programu Un certain regard, zatim Veliku Zlatnu arenu za najbolji film, Zlatne arene za režiju, glavnu žensku ulogu, žensku i mušku sporednu ulogu te kostimografiju, Oktavijana i nagradu CICAE na Sarajevo Film Festivalu.
Pretpremijeri će nazočiti glumačka ekipa filma i producentica Ankica Jurić Tilić.

Sljedećeg dana, 17. rujna, prikazat će se film pobjednik filmskog festivala u Cannesu "Dheepan" redatelja Jacquesa Audiarda, a 18. rujna su na programu dva filma, "Cure" francuske redateljice Céline Sciamma i "Cherbourški kišobrani".
Publika će moći pratiti i okrugli stol s temom "Digitalizacija, prikazivači i distributeri u novoj digitalnoj eri" koji će se baviti pozitivnim učincima digitalizacije neovisnih kino-dvorana te izazovima koje je digitalizacija postavila pred kinoprikazivače.
Gostima Sajma predstavit će distributerske novine osam najznačajnijih distributerskih partnera neovisnih kinoprikazivača te filmski naslovi koje planiraju u narednoj sezoni. Priredit će se radionice o mogućnostima sufinanciranja filmskih programa, o metodama razvoja publike te o unapređenju statusa pučkih otvorenih učilišta koja čine velik broj neovisnih kinoprikazivača u Hrvatskoj.

Kino mreža danas okuplja 31 člana te služi kao informacijsko i koordinacijsko središte a među ključnim aktivnostima ima upravo povezivanje i razmjenu programa iznimne umjetničke, kulturne i povijesne vrijednosti, razvoj publike svih kategorija s naglaskom na filmsko obrazovanje djece i mladih, kontinuirano obrazovanje članova u marketinškim, organizacijskim, tehnološkim i programskim područjima te zagovaranje i proaktivno djelovanje u okvirima lokalne, nacionalne i europske kulturne politike.

(I: mojarijeka.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

eKvarner.info koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se