Porto Etno 2018. - Festival glazbe i gastronomije

NOVOSTI
5.9.2018. 8:56:51

Porto Etno 2018. - Festival glazbe i gastronomije
Porto Etno je međunarodni festival koji koncept Luke različitosti transferira u jedinstven doživljaj. 

Ritmovi, napjevi, okusi i mirisi različitih kultura svijeta tijekom prvog vikenda rujna pretvaraju Rijeku u centar svjetske kulture. Stotinjak glazbenika, petnaestak svjetskih kuhinja i mnogobrojni edukativni programi čine ovaj festival specifičnim te na najbolji način reprezentiraju riječki multikulturalni kolaž.

Okosnicu festivala predstavljaju etno glazba i gastronomija zemalja čije manjine djeluju u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, ali i sva ostala svjetska glazba i gastronomija s kojom se susrećemo uslijed globalizacijskih trendova i sve intenzivnijih migracijskih gibanja.

Upoznajte luku različitosti svim osjetilima

Glazba i gastronomija čine se najpogodnijim medijima za upoznavanje drugih kultura jer isključuju jezične barijere, a intenziviraju nove doživljaje i iskustva koja nas obogaćuju i zbližavaju. Stoga je Porto Etno mnogo više od world music festivala, on je festival svjetske kulture koji  svojim programom s najširom publikom komunicira toleranciju, uvažavanje i suživot različitih kultura te time potvrđuje status Rijeke kao interkulturalnog grada.

Put oko svijeta u 2 dana

Program Porto Etna 2018. djeluje pod sloganom Put oko svijeta u dva dana. Za razliku od prošlogodišnjeg izdanja koje je bilo prvenstveno regionalno orijentirano, ove godine ugostiti će se izvođače/ice s različitih kontinenata. Neki od izvođača/ica svoju glazbu baziraju upravo na migrantskom iskustvu, dok drugi sviraju izvornu tradicionalnu glazbu vlastite zemlje.

U gastronomskom dijelu programa, uz predstavljanje jela nacionalnih manjina koje djeluju u Rijeci, ove godine u suradnju s Ugostiteljskom školom u Opatiji, predstavnici/e opatijske škole će iznimno kreirati fusion menije koji spajaju različite svjetske kuhinje s lokalnim specijalitetima.

Na ovogodišnjem festivalu također se očekuje i bogati popratni program: izložbe, radionice, prezentacije, folklori.

U glazbenom programu ovogodišnjeg festivala nastupaju: 

U bogatom gastronomskom programu predstavit će se Udruge nacionalnih manjina Rijeke i PGŽ:
 • SKD "Prosvjeta" - Pododbor Rijeka
 • Vijeće žena Islamske zajednice
 • Demokratska zajednica Mađara PGŽ
 • Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca „Rušnjak"
 • Zajednica Albanaca PGŽ
 • Matica Slovačka Rijeka
 • Češka Beseda Rijeka
 • Makedonsko kulturno društvo „Ilinden"
 • Ruski dom Rijeka
 • Zajednica Talijana Rijeka
 • Expats Rijeka
 • Zajednica naroda Bosne i Hercegovine
 • Slovenski dom KPD Bazovica 
 • Zajednica Roma „Romska budućnost"
i

U popratnom program održat će se prezentacija folklora i glazbenih nastupa udruga nacionalnih manjina, kao i niz dječjih radionica. 

Ulaz na festival je besplatan, a hrana će se moći kušati po iznimno pristupačnim cijenama.

Vidimo se na drugom Porto Etno festivalu!
 
Sve novosti i informacije pratite na službenoj stranici Porto Etno festivala i Facebook stranici Događaja.
 
(l:rijeka2020.eu)


Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se