Upišite se na jesenske radionice pisanja u CeKaPe-u!

ČLANCI
4.10.2018. 9:00:11

Upišite se na jesenske radionice pisanja u CeKaPe-u!
Jesen je pred vratima, a CeKaPe nastavlja s radionicama pisanja! Uljepšajte kišne dane pišući s našim voditeljima - Enverom Krivcem, Davorom Mandićem i Teom Tulić.

Pišite s RiLitovcima, pišite s CeKaPe-om! Upišite se u jesensku semestralnu radionicu i razvijajte svoju kreativnost, pišite, brišite, čitajte, razgovarajte o književnosti, strukturirajte svoje rukopise ili pronađite inspiraciju za početak pisanja.

U Centru za kreativno pisanje Rijeka Enver Krivac vodi tri radionice - početnu radionicu kratke priče, proze i stripa, Davor Mandić naprednu radionicu kratke priče, a Tea Tulić radionicu U potrazi za glasom! 

Proza

Enver Krivac o prozi kaže: "Na ovoj radionici pokušat ćemo zajedno zaključati vaš ego u podrum, ukloniti vaše slijepe točke, otkloniti osnovne dječje bolesti svakog nevođenog kreativca i pametnjakovića, potražiti zajedno gdje se sve kriju dobre priče (mala tajna unaprijed – svugdje, kriju se SVUGDJE, prokletnice!!), gledati što se korisnoga može ukrasti od drugih umjetnika te zašto i kako pisanje nema isključivo veze samo s književnošću i baš nikakve veze s pravopisom."
 
Raspored sati: od rujna, četvrtak od 19:30 do 21:45 h, 30 školskih sati: 10 tjedana, cijena: 1200 kn.

Kratka priča 1

Kratka priča 1 prvi je stupanj radionice kreativnog pisanja kratke priče.

Uvodna radionica sastoji se od upoznavanja, kratkih intervjua (razgovora) s polaznicima o njihovim umjetničkim interesima i preferencama, razlozima za pisanje, kreativnim procesima i dosadašnjem radu, ako postoji. Također, bavimo se kratkom poviješću kratke priče i osnovama kreativnog procesa.

Do završne radionice obrađuju se izvori proze, lik, zaplet, narator (lica), dijalog i glas. Polaznici kojima je to potrebno mogu dobiti i poduku osnova Microsoft Worda, odnosno kako izgleda profesionalni tekst i koji su alati potrebni za efikasno uređivanje. Polaznici će također dobiti i upute za bolju interpretaciju, ako je potrebno.

Termini počinju kratkom vježbom za zagrijavanje, nastavljaju se predavanjem mentora i završavaju čitanjem tekstova polaznika (zadaće) i grupnom analizom pod vodstvom mentora. Svaki termin uključuje i savjete poznatih pisaca o procesu pisanja i općenito stvaranja, te preporuke za čitanje, svojevrsnu obaveznu lektiru. Polaznici svaki tjedan imaju zadatke (zadaću) koja slijedeći termin služi kao materijal za analizu. Zadaće su obavezne.

Cilj radionice je uvesti polaznike u osnove kratkih oblika proze, poboljšanje radnih navika i otvaranje prema umjetnosti općenito. Na kraju cijele radionice svaki polaznik mora proizvesti tzv. finalni tekst koji se onda, po završetku radionice, javno čita na grupnom čitanju u organizaciji CeKaPe-a.
 
Raspored sati: od listopada, srijeda od 19:30 do 21:45 h, 30 školskih sati: 10 tjedana, cijena: 1200 kn.

Kratka priča 2

Kratka priča 2 drugi je, viši stupanj radionice kreativnog pisanja kratke priče i nastavak radionice Kratka priča 1. Veznik "i" ovdje služi i kao semantička uputa: nije nužno pohađanje radionice Kratka priča 1 da bi se pohađalo radionicu Kratka priča 2, ali na radionici Kratka priča 2 podrazumijevat će se neka temeljna znanja o kojima više neće biti širega teorijskog govora kao na radionici Kratka priča 1, a koja se stječu i iskustvom. Radionica Kratka priča 2 zato je primjerena za one koji osnovama već vladaju, koji možda već i imaju iskustvo drugih radionica kreativnog pisanja te streme nadgradnji – koliko finijem "brušenju" tekstova toliko i promišljanjima o funkcioniranju makrostruktura.

Davor Mandić za radionicu kratke priče kaže: "Pričat ćemo o likovima, pripovjedačima, počecima i krajevima, fabuli i sižeu… vježbat ćemo kreiranje uvjerljivih likova, biranja tipa pripovjedača, kako fabulu organizirati u dobar siže… riječju, pokušat ćemo odgovoriti na pitanje zašto je toliko lakše prepoznati dobru priču nego napisati ju."

Cilj radionice je uspostavljanje multilateralnog odnosa polaznika prema (svome) tekstu i (svome) stilu, pri čemu će, konačno, trebati napisati te doraditi finalni tekst radionice.
 
Raspored sati: od listopada, utorak od 19:45 do 22:00 h, 30 školskih sati: 10 tjedana, cijena: 1200 kn.

U porazi za glasom

Na radionici U potrazi za glasom s Teom Tulić tražit će se odgovore na pitanja kao što su – Kako istkati sadržaj lišen autorskog naličja, stida i ega? Kako steći slobodu pisanja? Kako polagati račune samo svom tekstu? Kako pronaći svoje literarno JA?
 
„Pišem samo zato jer je glas u meni, glas koji ne želi zašutjeti.”
 
Raspored sati: od rujna, ponedjeljak od 19:00 do 21:15 h, 30 školskih sati: 10 tjedana, cijena: 1200 kn.

Radionica stripa

Na radionici stripa radit će se na idejama, scenarijima, osmišljavati i kreirati likove, zakomplicirati ili olakšati im virtualne živote, crtati i puno pričati. 
 
U trideset školskih sati nauči sve o tome kako nastaje strip, od ideje do gotove table. Uz zabavno druženje učit ćemo što je strip, kakvog ga sve ima i kako nastaje, te koje su sve važne postaje na putu od ideje do gotovog stripa.
 
Raspored sati: od rujna, petak od 19:30 do 21:45 h, 30 školskih sati: 10 tjedana, cijena: 1200 kn.

Dramski tekst

Kada odabiremo kazalište i dramski tekst, odnosno izvedbenu umjetnost i tekst za izvedbu kao formu umjetničkog izražavanja najvažnije pitanje koje si možemo postaviti jest: zašto odabirem upravo ovu umjetničku forma, po čemu se ona razlikuje od drugih i koje su sredstva i koje mi omogućavaju da kroz nju progovaram na jedinstven način?
Likovi, karakteri, funkcije, struktura cjeline, moralni, psihološki ili društveni kontekst, žanr, radnja ili izostanak iste tada postaju zbrčkana mreža mogućnosti kroz koju se možeš probiti samo ako si:
  • Etienne Soriau
  • Ćaća
  • upravo ti
Raspored sati: od rujna, srijeda od 18:00 do 20:15 h, 30 školskih sati: 10 tjedana, cijena: 1200 kn.

(l:cepake.com)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se