THINGS+ – stvaranje novih usluga u poduzećima čije se poslovanje temelji na proizvodima

NOVOSTI
5.2.2019. 9:16:32

THINGS+ – stvaranje novih usluga u poduzećima čije se poslovanje temelji na proizvodima
THINGS+ je projekt stvaranja postupka inoviranja usluga u proizvodnim poduzećima čije se poslovanje do sada temeljilo isključivo na prodaji gotovih proizvoda. Razvojem poslovne podrške i poticanjem stvaranja novih usluga u proizvodnim poduzećima omogućiti će se unapređivanje konkurentnosti poduzeća, stvaranje atraktivnije ponude za kupce i bolji rezultati poslovanja.

THINGS+ se temelji na „servitizaciji" – stvaranju novih usluga na temelju postojećih proizvoda koji se već nalaze u ponudi poduzeća. Kroz „servitizaciju" poduzeća unapređuju svoju ponudu i umjesto samo proizvoda nude proizvode i usluge ili samo usluge stvorene na proizvodu.

Šestomjesečni program pilot aktivnosti održavati će se od travnja do rujna 2019. godine te uključuje najmanje 4 interaktivne radionice i popratno stručno savjetovanje i podršku tijekom cijelog navedenog razdoblja. O detaljnom rasporedu radionica i mjestima održavanja (Rijeka i/ili Zagreb) će sudionici biti naknadno obavješteni.
 
Ukupna vrijednost potpore je 19.200,00 kuna po sudioniku te će ona biti dodijeljena po sklapanju ugovora sa poduzećima koja budu odabrana za sudjelovanje u pilot aktivnostima. Odabrana poduzeća biti će dužna dati izjavu o prethodno primljenim državnim potporama male vrijednosti čija ukupna vrijednost ne smije prijeći 200.000,00 Eura tijekom sadašnje i prethodne dvije fiskalne godine.

Tijekom projekta će biti razvijena metodologija razvoja i komercijalizacije usluga odnosno ponude „usluga i proizvoda" te provedeno sto pilot projekata u proizvodnim poduzećima. Zadatak pilot projekata nije samo razvoj usluga već i podrška poduzećima kod izlaska na tržište, stvaranje novih prihoda, privlačenje novih kupaca te izlazak na nova tržišta. Očekuje se da će 60% poduzeća primijeniti novu uslugu, 40% poduzeća ostvariti nove prihode te 10% komercijalizirati novostvorene usluge na stranim tržištima.

Projekt „THINGS+" okuplja partnere iz 9 zemalja središnje Europe koji će stvoriti za regionalne uvjete primjeren postupak inoviranja usluga, ali i mrežu podrške kod komercijalizacije i internacionalizacije tih usluga. Projektom se želi pomoći tradicionalnim industrijama da ostanu konkurentne, bolje reagiraju na izazove i promjene na tržištu te brže prilagođavaju svoju ponudu novim zahtjevima kupaca.

Projekt „THINGS+" provodi se u okviru INTERREG Central Europe programa. Glavni cilj programa je povećanje konkurentnosti zemalja središnje Europe kroz poticanje inovacija i regionalne suradnje.

Projektne aktivnosti:

  • analiza postojećih postupaka stvaranja novih usluga i komercijalizacije usluga
  • stvaranje postupka inoviranja usluga primjenjivog u malim i srednjim poduzećima i uvjetima poslovanja u zemljama srednje Europe
  • educiranje potpornih institucija i sudionika pilot programa iz proizvodnih poduzeća za uspješnu primjenu postupka razvoja novih usluga na temelju postojećih proizvoda
  • provedba pilot aktivnosti „servitizacije" – uvođenja novih usluga u poslovanje proizvodnih malih i srednjih poduzeća na području srednje Europe
  • analiza programa potpora inoviranju usluga te formuliranje preporuka s definiranim mjerama potpore za razvoja usluga za regije i države središnje Europe
Ovaj poziv biti će otvoren do 15. ožujka 2019. godine.

Program iz kojeg se financira: Interreg Central Europe

Ukupna vrijednost projekta: 1.889.299,50 €

Financirano iz programa: 1.562.517,31€

Proračun Step Ri: 206.804,00 €
 
Za prijavu je potrebno ispuniti Obrazac za iskaz interesa te ga poslati na sljedeću adresu e-pošte: mario.vukelic@uniri.hr. Obrazac možete naći ovdje.
 
Svu potrebnu dokumentaciju vezanu uz Javni poziv pronađite na službenoj stranici Step Ri.

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se