Riječki zipline od 2000 metara bi uskoro mogao postati stvarnost

ČLANCI
18.3.2019. 9:13:12

Riječki zipline od 2000 metara bi uskoro mogao postati stvarnost
Rijeka bi uskoro mogla ponuditi novi adrenalinski sadržaj za svoje stanovnike, ali i turiste. Naime, riječ je o projektu ziplinea, odnosno užetu kojim se korisnik spušta pomoću kolotura.

Zamisao o ziplineu našao se među idejnim rješenjima urbanih intervencija iz programskog pravca naziva „Slatko i slano" projekta „Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture". Iako još nije poznato koji će se sve projekti navedenog pravca ostvariti, izgled za zipline je prilično velik.
 
„Još prije nekoliko godina mi je ta ideja pala na pamet, imali smo i neke inicijalne sastanke s nadležnima, ali je sve skupa bilo malo zapelo. Onda se pojavila mogućnost da ta ideja uđe kroz »Slatko i slano« u projekt EPK i sada je ta ideja svakim danom sve bliže realizaciji", objasnio je Eris Marotti, poznati riječki poduzetnik i idejni začetnik riječkog ziplinea.


Dužina ziplinea bi bila oko 2 kilometra, od čega bi prvih 300-tinjak metara prolazio od Trsata do Katarine, a ostatak je vožnja do Exportdrva. Sveukupno, vožnja bi trajala oko 5 minuta, a maksimalna brzina ne bi prelazila 50-ak kilometara na sat.

Vrijednost investicije kreće se oko 2 milijuna kuna dok sama izrada nije komplicirana. „Vjerujem da to može biti uspješan projekt koji bi Rijeku mogao izdvojiti od ostalih gradova. Radili smo, primjerice, zipline u dolini Čikole, trenutno radimo u Skopju u samom centru grada. Ovaj riječki bi bio poseban jer spaja neke poznate kulturno-povijesne lokalitete poput Trsata i Katarine s industrijskom baštinom i prirodom, a sve kroz projekt Europske prijestolnice kulture", objašnjava Marotti.


Voditelj programskog pravca „Slatko i slano", Idis Turato, angažirao je neke od najboljih arhitekata i dizajnera iz Hrvatske i okolice, a projekt ziplinea došao je u ruke Mije Roth Čerina i Tončija Čerine. Njihova ideja je da zipline trasa podsjeća na, ni manje ni više, unutarnjeg parazita. Drugim riječima, oni su ulazno-izlazne stanice ziplinea zamislili kao nametnike kroz koje prolazite pri kraju svoje vožnje na Exportdrvu ili dok ulazite u rupu u zidu koja simbolizira parazita.

Mia Roth Čerina pojašnjava kako su dvije varijante te finalne stanice napravljene jer se u postavi ideje još nije znalo kako će se sama zgrada Exportdrva uređivati. "Cijeli zipline je nešto što se poigrava s osjećajem straha i zadnja stanica želi taj osjećaj još dodatno pojačati prije okončanja vožnje, ulazak ili u parazita ili u rupu planirani su da vas dodatno stresu” ističe Čerina.

 
"Kada imate beskonačno duge pješčane plaže ne morate biti posebno kreativni, ali kada ste u gradu poput Rijeke, morate biti jako kreativni da smislite što ponuditi Riječanima i gostima. Zipline kroz grad je upravo jedan takav kreativni projekt", nadodaje Tonči Čerina.
 
(l:hrturizam.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se