Rabska fjera 2018

NOVOSTI
4.7.2018. 9:39:23

Rabska fjera 2018
Prvi i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj, Rabska fjera, temelji se na tradiciji započetoj 21. srpnja 1364. kada je rapsko gradsko vijeće odlučilo odati počast kralju Ljudevitu Velikom koji je Rab oslobodio mletačke vlasti. Taj se dan posvećuje i sv. Kristoforu, svecu zaštitniku grada Raba. Fjera je u prošlosti trajala 14 dana, kada je stanovništvo otoka slavilo moći sveca kojemu se pripisuje zasluga za spašavanje grada od uništenja. 

Tijekom Fjere cijeli se grad vraća u prošlost. Vitezovi šeću ulicama iščekujući turnire, mali obrtnički dućani i zanatske radionice izlaze na gradske ulice, nudeći posjetiteljima jedinstvenu priliku da na licu mjesta vide kako se na tradicionalni način izrađuje pojas za hlače ili mirisna pomada, ili pak ukrašava kosa sićušnim cvjetićima, baš kao u srednjem vijeku. Zrakom se širi miris svježe prženih šulčića, dok na plaži niče cijelo ribarsko naselje izgrađeno u potpunosti tradicionalnim alatima, čak i igračke za djecu. Ulice odzvanjaju pjesmom i glazbom dok se prolaznicima nude tuna, fritule, sir i vino.

25.07.

Rabska fjera započinje okupljanjem uzvanika i novinara na prijemu uz piće dobrodošlice, u prostoru sv. Ivana Evanđeliste u 20:00 sati.
Oko 21:00 rijeka rapske gospode i puka sliti će se s Bobotina ulicama na Trg Sv. Kristofora gdje će u 21:30 sati rabski knez, gradonačelnik Nikola Grgurić, svečano otvoriti šesnaestu „Rabsku fjeru".
Pred okupljenim pukom i gostima na Trgu Sv. Kristofora rabski knez određuje da se prvog dana „Rabske fjere" ima zbiti svečano otvorenje fjere i obznanjuje početak svečanosti izložbe srednjovjekovnih zanata čije su radionice rasprostranjene starogradskom jezgrom svaki dan trajanja fjere od ranih večernjih sati pa sve do 01:00 sat. 

26.07. 

Rabski knez određuje da se drugog dana „Rabske fjere", na Blagdan sv. Ane, ima zbiti izložba starih srednjovjekovnih zanata u starogradskoj jezgri od 21:00 do 01:00 sati.
Posebnost ove večeri je prikaz starog načina ribarenja na otoku koji se događa u uvali ispod zidina staroga grada. Uvala utihne. Sve je mirno i samo se čuje lagani zamah vesala brodica spremnih za ribarenje. Vrijedne ruke ribara oslobađaju ribu iz mreže te je spravljaju na gradelama. Grad odiše starinom i mirisom svježe ulovljene ribe. Isprepliću se tu i mirisi smilja, lavande, šuljčića (prženog kruha), fritula koji dopiru iz ostalih radionica. Grickajući ove pripravke možete uživati u promatranju izrade kovanih predmeta, glinenih i kamenih posuda, pisanje glagoljicom, a u svemu tome pratit će vas zvuci srednjovjekovnih glazbala.

27.07.

Rabski knez određuje da se trećeg dana, na Blagdan sv. Kristofora, u jutarnjim satima održavaju misne svečanosti, kojima prethodi Procesija sa relikvijom svetog Kristofora u 09:30 sati, te Svečana misa u ex katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije.
Dan protiče mirno, a sa zalaskom sunca grad se ponovo budi u ozračju srednjeg vijeka, oglašavaju se zvona ex katedrale u 20:00 i nagovještaju svečanu paradu i nadmetanje u strijeljanju samostrelom na trgu sv. Kristofora u 21 :00 sati.
Grad vrvi od mnoštva posjetitelja i domaćina koji uživaju u prizorima srednjovjekovnih radionica i guštaju u delicijama spravljenima na tradicionalni način. Vrhunac dana je završna svečanost zatvaranja „Rabske fjere" popraćeno vatrometom i muzičko-zabavnim programom do jutarnjih sati:
  •  07:30 sati - Sveta misa u crkvi Sv Andrije
  •  09:30 sati -Procesija sa relikvijama sv. Kristofora -Katedrala Uznesenja Marijina
  •  20.00 sati - Večernja misa  -Katedrala Uznesenja Marijina
  •  21:00 sat - Tradicionalne "Rapske viteške igre", svečana parada i nadmetanje u strijeljanju samostrelom "Udruge rapskih samostreličara"
  •  21:00 do 23:30 sati - Izložba starih srednjovjekovnih zanata
  •  23:50 sati - Svečano zatvaranje "Rabske fjere"- trg Municipium Arba
  •  00:00 sati - Vatromet -luka Rab
  •  00:10 sati – Zabavni program uz grupu "High On Heels"– Trg Municipium Arba do 03:00 sata
(l:rab-visit.com)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se