Projekt ˝Riječki program lokalnog partnerstva˝

NOVOSTI
28.9.2016. 8:15:04

Projekt ˝Riječki program lokalnog partnerstva˝

Devet projekata Riječkog programa lokalnog partnerstva koje je za realizaciju u 2015. godini odabralo stručno Povjerenstvo, uspješno je realizirano. Iz proračuna Grada Rijeke za tu je svrhu izdvojeno ukupno 270.654,03 kn, a doprinos lokalne zajednice kroz ostvareni volonterski rad, donacije i sponzorstva u navedenim projektima iznosi 185.679,16 kn.

Projekt "Riječki program lokalnog partnerstva" s ciljem razvijanja partnerskog i suodgovornog odnosa između građana i Grada Rijeke provodi se od 2005. godine. Ciljevi programa su potaknuti vijeća mjesnih odbora, udruge i građane na zajedničko sudjelovanje u rješavanju problema i zadovoljavanju potreba u lokalnoj zajednici i time omogućiti brže rješavanje dijela problema komunalne infrastrukture mjesnih odbora i građana koji su iskazali spremnost na dodatni osobni angažman i aktivno sudjelovanje. Udružujući sredstva javnog i privatnog sektora uz snažan doprinos lokalne zajednice,  ujedno se razvija i partnerski odnos Grada i građana te  postižu veći društveni i ekonomski učinci. 

Natječaj je bio objavljen u Novom listu i na web stranici Grada Rijeke 31. listopada 2014., a za potrebe što bolje pripreme organizirana je i radionica za pisanje projekata.
Povjerenstvo za odabir projekata u sastavu: Zvijezdana Schulz Vugrin, Neven Šantić i Jelena Androić ocjenjivalo je ukupno 14 (četrnaest) pristiglih projekata. 
 
Ocjena i odabir projekata utvrđeni su na temelju utvrđenih kriterija:
jasno utvrđeni i detaljno opisani problemi i/ili potrebe lokalne zajednice i ciljana skupina (korisnici projekta)
detaljno razrađene aktivnosti koje će dovesti do ostvarenja utvrđenih ciljeva projekta
sudjelovanje lokalne zajednice u provedbi projekta
vidljivost projekta i mogućnost promocije Grada Rijeke kroz njegovu provedbu
vrednovanje uspješnosti i održivost projekta
učinkovitost projekta (odnos proračuna projekta prema planiranim aktivnostima i ciljevima projekta)
inovativnost u pristupu rješavanju problema odnosno zadovoljavanju potreba lokalne zajednice

Sukladno ocjenama Povjerenstva kao i raspoloživim sredstvima odabrano je devet projekta za realizaciju u 2015. godini kako slijedi: 
Vježbamo i jedemo zdravo za zdravlje pravo, Dječji vrtić Drenova, 2. faza, Grupa građana Drenjulić, odobreno 25.000,00 kuna,
Uređenje terapijsko-rekreativnog prostora u Draškoj dolini, 2. faza, Udruga za terapijsko jahanje Pegaz, odobreno  18.280,00 kuna,
Školski trg - privremeno uređenje Trga Ivana Klobučarića - OŠ Nikola Tesla, Grupa građana i Vijeće roditelja OŠ Nikola Tesla odobreno 20.000,00 kuna,
, Društvo Bez granica, Udruga Dren, VMO Drenova, odobreno 6.000,00 kuna,
Vježbom do zdravlja - uređenje zelene površine ispod Dječjeg vrtića Galeb VMO Podvežica, odobreno 29.375,00 kuna,
Veliki za malene 3. faza - Dječji vrtić Mirta, Grupa građana Mirtići, odobreno 13.500,00 
Nasmiješi se, igra počinje, uređenje dvorišta starog Dječjeg vrtića Pehlin, Vijeće Mjesnog odbora Pehlin, odobreno 29.446,30 kuna,
Dvorište po želji djeteta, Dječji vrtić Vežica 3. faza, Grupa građana Bombon, odobreno 25.000,00 kuna,
Za igru s osmjehom, sigurno igralište po mjeri djeteta 3. faza Dječji vrtić Potok, Grupa građana Potok, odobreno 25.000,00 kuna,

Za realizaciju devet projekata utrošeno je: iz proračuna Grada Rijeke - ukupno 270.654,03 kn, od čega:
187.468,29 kn planiranih po programu i pozicijama Proračuna unutar Riječkog programa lokalnog partnerstva - građanske inicijative
83.185,74 kn na teret pozicija proračuna Odjela gradske uprave za komunalni sustav, Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom, Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem.

Doprinos lokalne zajednice kroz ostvareni volonterski rad, donacije i sponzorstva u navedenim projektima iznosi 185.679,16 kn. Ukupna vrijednost realiziranih projekata iznosi 373.147,45 kn, odnosno 456.333,19 kn. 
  
Projektima je uređeno 5 dvorišnih prostora dječjih vrtića (Drenova, Mirta, Pehlin, Potok i Vežica), prostor Trga Ivana Klobučarića ispred Osnovne Škole Nikola Tesla, prostor Draške doline koju koristi Udruga za terapijsko jahanje Pegaz, zelena površina ispod Dječjeg vrtića Galeb,  okoliš zgrade Zavičajnog muzeja na Drenovi. U realizaciji projekata sudjelovale su mnogobrojne udruge, poslovne i druge institucije, obrtnici, zaposlenici dječjih vrtića, građani, roditelji i volonteri. 
Riječki program lokalnog partnerstva omogućuje sudionicima da svoje projekte realiziraju ili tijekom godina nadograđuju. U razdoblju od 2005. do 2015. godine prijavljeno je ukupno 149 projekata, od čega su 74 odabrana za realizaciju. Uspješno je do kraja 2015. godine realizirano ukupno 70 projekata (94,6%). U 2016. godini u tijeku je realizacija pet novih projekata.
 
U razdoblju 2005.-2015. godine kroz Riječki program lokalnog partnerstva uređeno je 14 igrališta/parkova za djecu, 5 zelenih površina, 8 dijelova naselja unutar mjesnih odbora, 2 šetnice , 5 dvorišnih prostora osnovnih škola (Zamet, Kantrida, Gornja Vežica, Nikola Tesla i Centar za odgoj i obrazovanje osoba s poteškoćama u razvoju), 13 prostora za igru - igrališta dječjih vrtića (Bulevard, Galeb, Vežica, Kvarner, Gabbiano, Mirta, Krijesnica, Potok, Delfin, Drenova, Oblačić, Veseljko, Pehlin).
 
(i:rijeka.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

eKvarner.info koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se