Povećavaju se kvote za uvoz radnika u Hrvatsku

ČLANCI
4.12.2017. 8:42:17

Povećavaju se kvote za uvoz radnika u Hrvatsku
Hrvatska gospodarska komora podržala je prijedlog povećanja kvota za uvoz stranih radnika, posebice za građevinarstvo.

"Građevinski sektor u zadnjih par godina pokazuje znakove oporavka, raste broj izdanih građevinskih dozvola i predviđene vrijednosti radova, ali u branši kronično nedostaje kvalificirane radne snage i zato iz HGK podržavamo povećanje kvota za uvoz radnika iz inozemstva”, ističe potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj u priopćenju u kojem HGK komentira prijedlog prema kojem se u idućoj godini "planira zaposliti 2,5 puta više novih stranih radnika no što ih je zaposleno u ovoj godini”.

Kvota za zapošljavanje stranaca 2018. godine iznosila bi ukupno 29.000 radnih dozvola.

Iz HGK pritom kako će najveći broj radnika biti na raspolaganju građevinskim tvrtkama, koje će moći angažirati 12.170 stranaca i to naviše tesara i zidara, a potom i montera te betoniraca, kao i ostalih zanimanja u graditeljstvu.

Kvote za uvoz radne snage samo su ‘vatrogasna’ mjera koja građevinarima treba omogućiti realizaciju već ugovorenih projekata, dok dugoročno kažu, moramo razmišljati o reformi obrazovnog sustava.
 
(I:teklic.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se