Poslodavci se još boje da neće moći naći radnike

ČLANCI
7.2.2018. 9:00:17

Poslodavci se još boje da neće moći naći radnike
Zbog stabilnog rasta globalnog okruženja, najveći poslovni optimizam očekivano je prisutan kod proizvođača izvoznika, stoji u analizi Hrvatske gospodarske komore (HGK) o poslovnim očekivanjima za prvo polugodište 2018. godine.

No, ipak se upozorava da dostupnost radne snage ostaje jedan od faktora za koji poduzetnici smatraju da će u najvećoj mjeri negativno utjecati na poslovanje. "Stoga trebamo nastaviti s razvojem dugoročnih mjera usklađivanjem potreba tržišta rada s obrazovnim sustavom, pri čemu je to posebice važno u slučaju dualnog strukovnog obrazovanja i industrija koje trpe najveće posljedice manjka radnika, kao što su građevinska industrija i turizam", komentirao je predsjednik HGK Luka Burilović. 

Prema rezultatima istraživanja ujednačen je broj poduzetnika koji očekuju iste prihode (41%) i onih koji očekuju njihov rast (42%). Više od 50 posto ispitanih poduzetnika očekuje da će prihodi na inozemnom tržištu biti veći ili na istoj razini u sljedećih šest mjeseci, što je u skladu s aktualnim kretanjem izvoza te stabilnim rastom EU kao najznačajnijeg tržišta. Najoptimističniji su poduzetnici u prerađivačkoj industriji, koji su pretežno i izvoznici te svoj optimizam uglavnom i temelje na stabilnom rastu globalnog okruženja.

Jednak je postotak poduzetnika koji očekuju da će investicije u narednih pola godine biti veće (39%) i onih koji očekuju da će ostati na istoj razini (39%) kao i u prethodnom razdoblju. Gotovo dvije trećine ispitanika ne očekuje povećanje zaposlenih, što odgovara aktualnim kretanjima na tržištu rada - stagnaciji, odnosno blagom rastu zaposlenosti, dok manje od 30% tvrtki očekuje povećanje broja zaposlenih. Većina anketiranih tvrtki, njih 380, ne očekuje poboljšanje općih uvjeta poslovanja zbog izostanka političkih reformi.
 
(I:poslovni.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se