Ljubitelji SF-a, ovog vikenda u Opatiji se održava festival namijenjen upravo vama!

NOVOSTI
12.8.2019. 9:18:17

Ljubitelji SF-a, ovog vikenda u Opatiji se održava festival namijenjen upravo vama!
 
Festival znanstvene fantastike i fantastike "Liburnicon" već se tradicionalno održava trećeg vikenda u kolovozu (ove godine od 16. do 18.08.) u Osnovnoj školi Rikard Katalinić Jeretov te je razlog što Opatija u to vrijeme postaje meka za ljubitelje fantastičnih žanrova, mitologije i folklora, ali isto tako i naprednih znanosti i tehnologija.

I ove će godine posjetitelji uživati u nizu književnih i znanstvenih predavanja, prezentacija, panel diskusija, kvizova i radionica.
 
Počasni gost ove godine je Tad Williams, mega popularni američki pisac fantastike koji će se ovom prilikom susresti sa svojim obožavateljima iz Hrvatske, ali i regije. Zajedno s G. G. Kayom i G. Martinom, autorom Igre prijestolja, Williams je jedan od najčitanijih i najprevođenijih nasljednika J. R. R. Tolkiena te je tako preveden na više od 25 jezika i objavljen u više od 17 milijuna primjeraka. U nakladi izdavačke kuće Algoritam objavljen je i na hrvatskom jeziku te spada u obavezan sastav svake knjižnice i velikog broja domova. Slavu je stekao trilogijom "Sjećanje, Tuga, Trn" u kojoj se mladi "momak od kuhinje" promeće u junaka na zadatku spašavanja svijeta, a jednako je popularan i njegov kasniji serijal "Sjenovita međa" u kojoj, po običaju, inspiraciju crpi iz arturijanskih legendi te kršćanske, starogermanske i keltske mitologije. Također se bavi i stripom te je za popularnu izdavačku kuću DC Comics napisao scenarije za stripove "Aquaman: Sword of Atlantis" i "The Next".

Od domaćih pak gostiju koji će s publikom podijeliti svoja najnovija istraživanja i radove, valja istaknuti fizičare i djelatnike koji se bave popularizacijom znanosti kao što su Ivica Puljak, Saša Ceci i Davor Horvatić. Ova predavanja namijenjena su kako mladoj geek populaciji, tako i svima svima željnima doznati nove tendencije i tehnologije s raznih znanstvenih područja. Međutim, uz predavanja, na Liburniconu se odvijaju i brojne druge točke: tematski kvizovi, kreativne i znanstvene radionice, nagradni turniri, a večer zaokružuju igre na otvorenom i koncerti domaćih rock bendova.

Za vrijeme trajanja festivala, posjetitelji u uvijek dupkom punoj igraonici mogu isprobati moderne društvene igre koje su postale hit na obiteljskim i prijateljskim druženjima. U ponudi je preko stotinu naslova koji su osvojili svijet, a mladi volonteri iz udruge Kulturni front i drugih partnerskih udruga tu su da početnicima objasne pravila i mentoriraju igru.

Doživljaj upotpunjuju i atraktivni cosplayeri – kostimirani posjetitelji koji utjelovljuju likove iz popularne kulture te, izvodeći performanse i animirajući publiku, sudjeluju u cosplay natjecanju te tako čine atmosferu Liburnicona nestvarno bajkovitom.

Organizatori su posebno ponosni na prestižni program za djecu koji je od prvih godina festivala neslućeno narastao te je sada pravi mali "festival unutar festivala", s vlastitom satnicom i programom koji uključuje predstave renomiranih kazališta, cjelodnevni niz kreativnih radionice, pa čak i iznimno posjećena popularno-znanstvena predavanja za djecu.

Šarenilo festivala upotpunjuje velik broj izlagača koji svoje kreativne rukotvorine i slikarska djela nadahnuta fantastikom, poviješću i folklorom predstavljaju na brojnim štandovima i izložbama. Također, ponuda hrane i pića organizirana u suradnji s mjesnim ugostiteljima, zaokružuje liburniconsku priču i festivalu daje upravo onaj spoj poučnog, zabavnog i opuštajućegkoji svatko može samo poželjeti tokom vrućih kolovoških večeri.

Liburnicon se uz stalni rast neprekidno održava od već davne 2006. godine. Počevši u okvirima festivala namijenjenog prvenstveno za mlade, s entuzijazmom je odgovorio na zahtjeve domaće publike, proširujući program i prilagođujući ga za razneuzraste i interese. Za razliku od sličnih konvencija konferencijskog i usko žanrovskog tipa, Liburnicon uspješno objedinjuje raznolike sadržaje i odlikuje se prepoznatljivom festivalskom atmosferom zbog koje se u Opatiju svakog ljeta slijeva preko 2500 posjetitelja iz drugih krajeva Hrvatske, ali i inozemstva.
 
Više informacija o događaju, programu i ulaznicama možete pronaći na službenoj stranici festivala i na Facebook stranici festivala.

(I: fiuman.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se