Krčko ekstra djevičansko maslinovo 10-30-10 dobilo je potvrdu za ljekovitost

PODUZETNIČKE PRIČE
5.6.2018. 13:39:31

Krčko ekstra djevičansko maslinovo 10-30-10 dobilo je potvrdu za ljekovitost
Maslinovo ulje jedno je od najzdravijih ulja na svijetu, a njegovi pozitivni učinci na naše zdravlje poznati su još od davnina.

Da je maslinovo ulje pravo je blago otoka Krka prepoznao je i David Mrakovčić koji se nakon završenog fakulteta u Zagrebu, 2011. godine vratio na Krk i obnovio stare obiteljske maslinike.  Masline su zasadili njegov djed i pradjed, a neke od njih stare su i preko stotinu godina te su zabilježene u austro-ugarskim katastarskim kartama.

Ovaj mladi maslinar danas uzgaja nekoliko autohtonih sorti maslina na tri lokacije na zapadnom dijelu otoka Krka od kojih proizvodi vrhunsko krčko ekstra djevičansko maslinovo ulje 10-30-10.
 

Izvorno krčko maslinovo ulje

Maslinovo ulje 10-30-10 ulje je s oznakom izvornosti "Krčko maslinovo ulje" te je zaštićeno na razini EU. Dobiva se iz ploda nekoliko autohtonih sorti maslina: Slatke (Plominke), Rosulje, Naške (Drobnice) i Debele (Oblice). Srednje je zelene voćnosti i gorčine, te intenzivne pikantnosti. 

"Naziv našeg maslinovog ulja simbolička je brojčana interpretacija vrijednosti potrebnih za proizvodnju visokokvalitetnog ulja." - rekao nam je vlasnik OPG-a David Mrakovčić i dodao da su te "savršene mjere za dobivanje najboljeg maslinovog ulja, samonametnute". Prvi broj označava mjesec listopad jer su dozreli plodovi najkvalitetniji pa se tada obavlja berba. Drugi i treći broj predstavljaju maksimalan prosječan urod po stablu kako se stabla ne bi iscrpila previsokim prinosom, odnosno, postotak ulja koji se dobije preradom maslina. 
 

Maslinovo ulje kao lijek

2017. godine obavljena je analiza kvalitete maslinovog ulje 10-30-10 u sklopu projekta  Aristoil koji se financira iz Eu programa Interreg Mediterranean. Cilj ovog projekta bio je povećati tržišnu kompetitivnost ekstra djevičanskog maslinovog ulja na području Mediterana primjenom inovativnih metoda određivanja fenolnog sustava. Analizom je utvrđeno da ekstra djevičansko maslinovo ulje 10-30-10 ima pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. Ulja koja sadrže više od 250 mg/kg ukupnih fenola smatraju se ljekovitima, a ovo kvalitetno ulje sadrži čak 601 mg/kg ukupnih fenola. 

Želite li se i vi hraniti zdravo, izvrsno krčko ekstra djevičansko maslinovo ulje 10-30-10 s diplomom ljekovitosti odličan je izbor. Više o ovom ulju saznajte na stranicama portala eKvarner.info gdje ćete pronaći informacije i ostalim proizvodima koje vam nudi OPG David Mrakovčić.

 

(I: eKvarner.info)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se