Izgubili ste dokumente? Evo kakva je procedura i koliko će vas koštati nova osobna, vozačka ili bankovna kartica

ČLANCI
21.6.2018. 8:49:32

Izgubili ste dokumente? Evo kakva je procedura i koliko će vas koštati nova osobna, vozačka ili bankovna kartica
Prilikom prijave izgubljene ili ukradene osobne iskaznice potrebno je izdvojiti 79,50 kuna. Redovni postupak traje 30 dana. Za 195 kuna osobnu iskaznicu možete dobiti u roku od 10 dana, a žurni postupak, koji stoji 500 kuna, traje tri dana.

"Čim građani RH prijave gubitak ili nestanak osobne iskaznice, policija po službenoj dužnosti proglašava taj dokument nevažećim te započinje službeno traganje za njim", rekla je Marina Mandić iz MUP-a.

Vozačka dozvola po redovnom postupku može se dobiti za 30 dana, što košta 166 kuna. Postoji i ubrzani postupak koji košta 215 kuna, s kojim je vozačka gotova za tri dana. Još brži postupak traje 24 sata i košta 465 kuna.

"Ne postoji kazna predviđena zakonom za neprijavljivanje nestanka ili krađe. Međutim, snosit ćete adekvatnu sankciju ako upravljate osobnim automobilom, a ne posjedujete važeću vozačku dozvolu", objasnila je Mandić.

Gubitak prometne dozvole prijavljuje se policiji, a ona se podiže u stanicama za tehnički pregled. Sve je gotovo za nekoliko trenutaka, a trošak je 100 kuna.

"Nakon što se prijavi krađa ili gubitak, s potvrdom policijske uprave ili postaje potrebno je doći u jednu od stanica za tehnički pregled. U njoj ćete dobiti novi dokument", rekao je Mato Nikić iz Centra za vozila Hrvatske.

Gubitak ili krađu kartice treba odmah prijaviti banci. Izrada nove traje između šest i 10 radnih dana, a trošak, ovisno u banci, iznosi od nula do 150 kuna.
 
(l:dnevnik.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eKvarner.info? Imate tvrtku na Kvarneru? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se